maanantai 11. tammikuuta 2021

Ben Okri: Vaarallista rakkautta

 

Omovo haluaa taiteilijaksi. Hän piirtää ja maalaa töiden jälkeen. Tylsässä konttorityössä on käytävä, jotta saisi rahaa. Nyt Omovo on rakastunut. Rakkaus on salaista, koska sen kohde Ifeyinwa on toisen miehen vaimo.

He seisoivat hetken lähekkäin. Sitten Omovo siirtyi niin lähelle, että Ifeyinwan rinnat koskettivat hänen rintaansa. Ympärillä kuhisevassa ihmishyörinässä Omovosta tuntui kuin maailma pakkautuisi heidän päälleen. Ifeyinwa seisoi hievahtamatta, vain rinnat hieman kohoillen, ja hänen liikkumattomuudessaan oli jotakin aistillista ja kokoon kiertynyttä. Omovo aisti Ifeyinwan olemuksen niin väkevästi, että hänen jalkansa alkoivat vapista.

Omovo asuu isänsä ja tämän uuden vaimon kanssa Lagosissa alueella, jota kutsutaan ghetoksi. Heidän asuntonsa naapurusto muodostaa pihapiirin, jossa siivotaan, pestään pyykkiä, ryypiskellään Ogogoroa, juhlitaan ja juorutaan yhdessä. Siellä mikään ei pysy piilossa.

Omovon ja Ifeyinwan rakkaustarinan taustalla elää Lagos. Likaisen ja siivottoman gheton asumuksissa juoksentelevat rotat, gekot ja liskot. Sen kujilla lainehtivat likavedet. Toisaalla on parempiosaisten kaupunki, jonne gheton asukkaat matkaavat aamuisin töihin täpötäysissä busseissa, joihin mahtuakseen on tapeltava. Korruptio kukoistaa kaikkialla, jopa yksityisissä firmoissa kuten Omovon työpaikalla, jossa asiointia vauhdittavat lahjukset.

Omovo on välillä epävarma taiteilijuutensa suhteen. Hän kärsii tyhjän kankaan edessä. Hän repii hahmotelmiaan. Hän uppoaa omiin näkyihinsä. Omovosta taiteen korkein tehtävä on

saada ihmiset tuntemaan enemmän, näkemään enemmän, tuntemaan täydemmin, näkemään todemmin”.

Hänen ensimmäinen galleriaan myytäväksi hyväksytty maalauksensa takavarikoidaan, koska sen sanotaan pilkkaavan Nigerian kehitystä. Hyvä ystävä vanha taiteilija Okocha yrittää saada Omovon ymmärtämään, että kaikki, mitä hän nyt kokee, kerääntyy varastoksi, josta hänen taiteensa syntyy.

Yhtä paljon – tai ehkä enemmänkin – kuin rakkaudesta Vaarallista rakkautta kertoo tuskallisesta kasvamisesta taiteilijaksi.


Ben Okri: Vaarallista rakkautta
Suomentanut Seppo Loponen
Otava 1996, 426 s.
Englanninkielinen alkuteos Dangerous Love 1996

***********

Helmet-haaste: kohta 6. Kirja kertoo rakkaudesta.

4 kommenttia:

 1. Minua kiinnosti tämä kirja jo silloin, kun sitä näki aika uutena kirjastossa, mutta näin ovat vuodet vierineet... Vieläkin se on kyllä välillä tullut mieleen, ja vielähän sen myös ehtii lukea! Muitakin afrikkalaisia kirjailijoita on lukulistalla, kunhan ehtisin joskus heihin asti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen yrittänyt laajentaa lukualuettani Afrikkaan. Sieltä löytyy ehdottomasti tutustumisen arvoisia kirjailijoita, niin kuin Okrikin.

   Poista
 2. Minulla on tämä Okrin kirja hyllyssäni enkuksi. Ostin sen joskus osittain erityisen kauniin kantensa takia (minun painoksessa kannessa on maalaus jossa on mm. peura), vaikka toki itse kirjakin kiinnosti. Sitten se hautautui hyllyyn, mutta putkahti taas mieleeni kirjoitustasi lukiessani.

  Onko tässä kummoisempaa juonta vai onko enempi ajatus- ja tunnelmakirja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tässä kaikenlaisia tapahtumia, ja rakkaustarina etenee, mutta enemmin Vaarallista rakkautta on ajatus- ja tunnelmakirja. Omovon mielenliikkeitä seurataan.

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.