maanantai 18. tammikuuta 2021

Dolores Redondo: El guardián invisible

 

El guardián invisible (suomennettu nimellä Näkymätön vartija) aloittaa Baztán-trilogian. Trilogian on inspiroinut vanha todellinen rikostapaus.

El guardián invisible alkaa nuoren tytön murhasta. Ylikonstaapeli Amaia Salazar asuu Pamplonassa, mutta on kotoisin Elizondosta, jossa murha on tehty, ja saa siksi tutkimukset johdettavakseen. Tavanomaisesta dekkarialusta huolimatta kirja on oikeastaan enemmän kertomus Amaiasta kuin rikostutkimuksesta. Hänen sisarensa ja tätinsä asuvat Elizondossa, ja hän joutuu kohtaamaan menneisyytensä pimeät salaisuudet, jotka vaikuttavat edelleen hänen käytökseensä ja suhteeseensa muihin ihmisiin.

Murhia tehdään lisää, ja tutkimukset etenevät, vaikka välillä nihkeästi. Nuori moderni nainen johdossa ei miellytä kaikkia tutkimusryhmän jäseniä. Kateutta ja vastaan hangoittelua esiintyy.

Baskimaahan ja Ranskaan rajoittuva Navarran pohjoisosa on uutta seutua rikoskirjaan. Elizondo kuvataan paikaksi, jonka helmikuiset jatkuvat kylmät sateet tuovat mieleen Etelä-Suomen tuhnuiset talvet. Kaupungin läpi virtaavasta Baztán-joesta nousevat huurut lisäävät sumuista kosteutta. Juoneen sekoittuvat lähes läpitunkemattomat metsät, Pyreneiltä laskeutuvat karhut ja baskien mytologian hahmot. Viimeksi mainittujen osuus on suurempi kuin olisin toivonut, mutta se on kirjan luokituksen ’crímen y misterio’ mukaista.

Kirjan lopussa on koukku, joka antaa aavistaa, mihin suuntaan trilogian seuraavassa osassa lähdetään.

Dolores Redondo: El guardián invisible
Booket 2017, 431 s. (ilmestynyt ensimmäisen kerran 2012)

***********

Helmet-haaste: kohta 31. Jännityskirja tai dekkari.

2 kommenttia:

  1. Olen lukenut tämän ennen blogiaikaa. En innostunut juurikin mainitsemastasi syystä - baskien mytologiaa oli minulle liikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä. Minäkin luen dekkarit mieluummin ihan realistisina.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.