keskiviikko 6. tammikuuta 2021

Gaël Faye: Pienen pieni maa

 

Gaby asuu Bujumburassa Burundissa. Hänen perheeseensä kuuluvat pikkusisko Ana, ranskalainen isä ja Ruandasta lapsena pakenemaan joutunut äiti. Äiti on tutsi. Gabylle ei ole koskaan oikein selvinnyt, miksi jotkut ovat tutseja ja toiset hutuja. Gaby viettää tavallista koulupojan elämää saman kadun varrella asuvien kavereidensa kanssa. Heidän pahin kolttosensa on mangojen varastaminen naapureiden puista. Gabyn suurin suru on vanhempien riitely, jonka vuoksi äiti muuttaa pois kotoa.

Maassa alkavat suuret muutokset samana vuonna, jolloin Gaby täyttää 11-vuotta, vuonna 1993. Maan ensimmäiset vapaat presidentinvaalit ovat riehakkaat ja synnyttävät toivoa, joka loppuu pian, kun valittu presidentti murhataan ja syttyy sisällissota. Vielä pahempaa alkaa tapahtua Ruandassa, jonne jääneistä sukulaisista äiti kantaa huolta. Gabyn elämä muuttuu turvattomaksi. Jotkut kaveritkin alkavat käyttäytyä kuin olisivat pieniä heimosotureita.

Pienen pieni maa alkaa lähes leppoisana lapsuuskuvauksena, vaikka vanhempien ero leijuu uhkana Gabyn mielessä. Maan joutuessa sekasortoon tunnelma synkkenee, vaikka tavallisuudesta yritetään pitää kiinni niin pitkään kuin mahdollista. Lopulta joudutaan kaaoksen keskelle, ja kaikkien perheenjäsenten elämä muuttuu.

Kansanmurha on synkkä vyöry, ja ne jotka eivät huku siihen, arpeutuvat loppuiäkseen.”

Pienen pieni maa on Gaël Fayen esikoiskirja, ja se perustuu osittain hänen omiin kokemuksiinsa. Jotkut kirjassa kuvatut tapahtumat ovat niin järkyttäviä, että kenenkään ei pitäisi joutua kokemaan sellaista, eikä ainakaan lapsen.


Gaël Faye: Pienen pieni maa
Suomentanut Einari Aaltonen
Like 2018, 217 s.
Ranskankielinen alkuteos Petit pays 2016

***********

Helmet-haasteessa kirja sopii kohtaan 7. Kirjassa on kaveriporukka. Gaby ja hänen kaverinsa ovat jopa antaneet omalle porukalleen nimen: Kinanira Boyz.

Maailmanvalloitus: Burundi.


4 kommenttia:

  1. Tämä on hyvä ja kiinnostava kirja. En enää muista kovin tarkkaan, mutta tykkäsin kyllä tästä. Oli myös hyvä maabongaus, koska eipä ole tullut koskaan luettua mitään muuta Burundista kertovaa kirjaa. Tuskinpa sellaisia suomeksi kovin paljon löytyykään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä otin tämän luettavaksi, koska kirja on Burundista, mutta kannattaa lukea kirjan itsensä vuoksi. Hyvä kirja.

      Poista
  2. Vaikka tilanne kehittyi aika pelottavaksi, niin alun kuvaukset olivat aurinkoisen leppoisia. Tykkäsin kirjasta tosi paljon. Moni lapsi joutuu kokemaan pahaa sodan johdosta, valitettavasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tavallaan kaksijakoinen kirja alun rauhasta lopun sotatilaan. Vaikuttava teos.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.