sunnuntai 24. tammikuuta 2021

Pham Thi Hoai: Kristallilähettiläs

 

Pham Thi Hoai on Pohjois-Vietnamissa vuonna 1960 syntynyt kirjailija. Kristallilähettilään kertoja on myös nimeltään Hoai ja lähes samanikäinen kuin kirjailija.

Hoai asuu perheensä kanssa Hanoissa kuudentoista neliömetrin kokoisessa kodissa. Hoai on tarkkailija, joka tutkii ihmisiä huoneen neliskulmaisesta ikkunasta. Hän päätti 14-vuotiaana, että ei kasva naiseksi. Sen sijaan hänen kaksoissiskonsa Hang kasvaa ja kehittyy niin kauniiksi, että hänellä on lopulta 300 kosijaa.

Kristallilähettiläässä on karrikoituja tyyppejä, liioittelua ja outoja tapahtumia, kuten kilpailu, jonka Hang järjestää kosijoilleen, kun ei osaa päättää, kenen kanssa menisi naimisiin. Tunnelmaa hallitsevat kuitenkin vapauden kaipuu ja rakkauden toteutumattomuus. Edes Hangista ei tule onnellista, koska hän valitsee väärin.

Perheen iltatähtenä syntynyt Hoain aina hymyillyt pikkusisko Hon kuoli pienenä ja antoi nimen kirjalle.

Mutta Hon ei herännyt enää koskaan, maailmaan eksynyt hauras kristallilähettiläs, joka tuli jakamaan meille hymynsä ja suudelmansa. Kenenkään ei tarvinnut sulkea hänen silmiään. Hän sai itsestään voimaa elää, kaikkien muiden ihmisten tähden. Hän vei mukanaan salaisuuden, syyn outoon ilmestymiseensä perheeseemme. Isä totesi ykskantaan: Minkä taivas lahjoittaa, sen maa ottaa.

Sen verran Kristallilähettiläässä on yhteiskunnallisten olojen arvostelua, esimerkiksi luvuissa Mallikansalainen I ja II, että kun kirja ilmestyi Vietnamissa 1988, se kiellettiin (Wikipedian mukaan).

Harvoin olen nähnyt niin epäonnistunutta kantta kuin Kristallilähettiläässä. Kansi on muutenkin ruma, mutta lisäksi sen oikeassa alakulmassa olevaa kirjailijan nimeä on lähes mahdotonta erottaa taustasta.

Pham Thi Hoai: Kristallilähettiläs
Ranskankielisestä käännöksestä suomentanut Riitta Kukkonen-Marquis
Kääntöpiiri 1993, 187 s.
Vietnaminkielinen alkuteos Thien Su 1988

***********

Maailmanvalloitus: Vietnam.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.