tiistai 23. helmikuuta 2021

Sembene Ousmane: Jumalan puupalikat

 

Keltaisesta kirjastosta löytyi senegalilaisen Sembene Ousmanen romaani Jumalan puupalikat. Kirja perustuu tositapahtumiin. Dakar-Niger -rautatien afrikkalaiset työntekijät menivät lakkoon vuonna 1947. He vaativat samoja etuja kuin ranskalaisilla työntekijöillä eli palkankorotusta, eläkettä ja perheavustuksia. Lakko kesti monta kuukautta, mutta lopulta ainakin osaan työläisten vaatimuksista suostuttiin.

Näin lakko asettui Thièsiin. Rajoittamaton lakko, joka monille ratalinjan varrella merkitsi kärsimistä, mutta monille myös tilaisuutta miettiä. Kun savu lakkasi leijumasta savannilla, he ymmärsivät että eräs aikakausi oli ollutta ja mennyttä, aika josta vanhat puhuivat, aika jolloin Afrikka oli keittiökasvimaa.”

Jumalan puupalikat on varsinainen kollektiiviromaani. Joitakin henkilöitä nostetaan vuorotellen etualalle, mutta tärkeintä on yhteinen voima. Työntekijät olivat miehiä, mutta naiset tukivat heitä, vaikka lakko johti nälkään ja puutteeseen. Vedestäkin tuli pula, kun vesiputkia suljettiin. Naisten toimista vaikuttavin oli kävelymarssi Thièsistä Dakariin neuvotteluja tukemaan.

Kerronnassa hätkähdyttävintä on yhtäkkinen väkivalta, jota ranskalaiset viranomaiset tai rautatieyhtiön edustajat kohdistavat afrikkalaisiin. Vanha nainen ja pieni tyttö lyödään maahan kotietsinnän yhteydessä, rauhallisesti marssivia naisia ammutaan, varikon lähellä ritsoilla sisiliskoja metsästäneitä poikia ammutaan, niin että kolme kuolee.

Tämä yhteistyötä ja ammattiyhdistysliikettä korostava romaani oli minulle ennestään täysin tuntematon, samoin kuin lakko, josta se kertoo. Se tuo jossain määrin mieleen John Steinbeckin 1930-luvun lamaa käsittelevät teokset.

Kirjassa oleva alaviite selittää kirjan nimen seuraavasti: ”Taikauskon vuoksi elävien olentojen sijasta lasketaan ”puupalikoita”, jottei heidän elämäkaarensa lyhenisi.”


Sembene Ousmane: Jumalan puupalikat
Suomentanut Leena Jokinen
Tammen Keltainen kirjasto 1973, 320 s.
Ranskankielinen alkuteos Les bouts de bois de Dieu 1960

***********

Helmet-haaste: kohta 11. Kirja kertoo köyhyydestä.

Maailmanvalloitus: Senegal.

4 kommenttia:

 1. Minullekin tämä on tuntematon kirja ja kirjailija. Olipa kiinnostavaa kuulla tästä, tämän voisi joskus vaikka lukea. Senegalilaista kirjallisuutta en ole lukenutkaan. Kiinnostavaa sekin, että kirja perustuu tositapahtumiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Otin kirjan luettavakseni maailmanvalloitus-haasteen vuoksi, ja koska se on Keltaisen kirjaston kirja. Ehdottomasti lukemisen arvoinen teos.

   Poista
 2. Blogissasi on tosiaan monia kiinnostavan kuuloisia, vaikkakin usein aiheiltaan raskaita, kirjoja tuntemattomammista maista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritän laajentaa lukualuettani tavallisimmista Euroopan maista muuallekin maailmaan. Olenkin löytänyt sillä tavoin tasokasta luettavaa.

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.