perjantai 5. helmikuuta 2021

Maggie Nelson: Jane / Punaiset osat

 

Maggie Nelsonin täti Jane murhattiin vuonna 1969. Jane oli 23-vuotias. Maggie Nelson syntyi neljä vuotta myöhemmin. Runomuotoisessa kertomuksessa Jane Nelson yrittää selvittää, kuka Jane oli, millainen hän oli – ja tietysti myös, mitä hänelle tapahtui. Nelson keskustelee äitinsä, Janen sisaren, kanssa ja etsii käsiinsä Janen poikaystävän. Hän lukee, mitä murhasta kirjoitettiin tapahtuma-aikaan lehdissä ja myöhemmin kirjoissa. Kaikkein lähimmäs Janea hän pääsee tämän päiväkirjojen avulla. Päiväkirjoista on katkelmia osana kirjaa.

Janen murha oli jäänyt selvittämättömäksi. Samaan aikaan tapahtui sarja nuorten naisten murhia, mutta Janen murhaa ei saatu todistetuksi kuuluvaksi niihin. Juuri, kun Nelsonin Jane oli ilmestymässä, hän sai tiedon, että Janen murhatutkinta avataan uudestaan. Kehittyneen DNA-tekniikan avulla oli löydetty uusi epäilty. Punaiset osat kertoo murhaoikeudenkäynnistä Nelsonin ja hänen sukulaistensa näkökulmasta. Erillisinä ilmestyneet teokset on suomalaisessa laitoksessa julkaistu yhdessä.

Maggie Nelson samastuu voimakkaasti tätiinsä. Hän sanoo Punaisissa osissa, että samastuminen johtuu osittain siitä, että isoisä puhutteli häntä Maggien sijasta Janeksi. Samastuminen näkyy myös siinä, miten Nelson kirjoittaa suhteestaan siskoonsa Emilyyn ja ikään kuin vertaa heitä siskoksina äitiinsä ja Janeen.

Sekä Jane että Punaiset osat ovat täynnä tunteita. Pidin varsinkin Janesta, jonka runomuotoinen tyyli sopi hienosti Nelsonin pirstaleista keräämään Janen kuvaan. Jotkut Janen osat toimivat myös erillisinä runoina, vaikka kuuluvat samalla kokonaisuuteen.

 

ARVOKKUUS

He osasivat surra
arvokkaasti
,

äiti sanoo.
Se on kalvinistien tapa.

Niin kuin vaikertaminen polvilleen langenneena
olisi jotenkin rivoa.

Niin kuin olisi jokin kontrolli
niin ihmeellinen

että sen voisi opettaa
syömään tuskaa.

 

Muissa blogeissa mm. Kulttuuri kukoistaa, Reader, why did I marry him?, Kirjaluotsi.

 

Maggie Nelson: Jane / Punaiset osat
Suomentanut Kaijamari Sivill
S & S 2020, 415 s.
Englanninkieliset alkuteokset: Jane – A Murder 2005 ja The Red Parts 2007

***********

Helmet-haaste: kohta 29. Kirjan henkilön elämä muuttuu.

2 kommenttia:

  1. Hieno teos, taitava tekijä, teki vaikutuksen! Vaikka aihe sinänsä kiehtonut, teksti antoi paljon enemmän kuin odotin. Kiva kun luit!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisi jäänyt minulta lukematta, ellet olisi tuonut kirjaa. Kiitos siitä, kyllä tämä kannatti lukea.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.