torstai 11. helmikuuta 2021

Paula Havaste: Veden vihat

 

Veden vihat jatkaa Paula Havasteen historiallisten romaanien sarjaa, jonka aiemmat osat ovat Tuulen vihat ja Maan vihat. Sarjan keskushenkilö Kertte joutui pakenemaan Tokholmista edellisen osan Maan vihat lopussa.

Kertte pääsee varakkaan kauppiaan Osmin laivaan. Dramaattisen merimatkan jälkeen laiva rantautuu Osmin kotipaikkaan Koluvaniin (Tallinna). Kertte saa Osmista hyväntahtoisen ja turvallisen suojelijan, joka ei ole kiinnostunut hänestä naisena, sillä Osmi pitää miehistä.

Veden vihat jatkaa samoilla linjoilla kuin Tuulen vihat ja Maan vihat eli esittelee 1100-luvun elämää: tapoja, asumuksia, tarvekaluja, vaatteita, koruja… Koluvan on suurempi paikka kuin Tokholmi, Turukylästä puhumattakaan, joten sen markkinoilla on myytävänä enemmän ja hienompaa tavaraa. Kertte näkee uutuuksiakin kuten rautavahvistetun auran. Kesän Kertte viettää kaukana Koluvanista mökissä, jossa kerätään talvivarastoja. Enteet, taiat ja loitsut ovat edelleen osa Kerten jokapäiväistä elämää.

Henkilöhahmot ovat Veden vihoissa vähän vaisumpia kuin Maan vihoissa, vaikka mukana onkin miespari Osmi ja Pärn. Kerttekin on suurimman osan kirjaa vaikean raskautensa lamauttama ja vasta loppupuolella hän palautuu omaksi kipakaksi itsekseen. Kertte osoittaa jälleen olevansa taitava neuvottelija ja kaupankävijä.

Kirjan lopussa annetaan aavistaa, että tulevaisuus ei suju Kerten suunnitelmien mukaan. Sarjaan onkin ilmestynyt neljäs osa nimeltä Lumen armo.


Paula Havaste: Veden vihat
Gummerus 2016, 392 s.

***********

Helmet-haaste: kohta 3. Historiallinen romaani.

2 kommenttia:

  1. Mitenkähän en ole näistä kirjoista kuullutkaan! Vaikuttaa potentiaalisesti luettavilta kirjoilta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen lukenut Havasteen sarjaa ihan mielelläni. Historiallisten romaanien ystävälle oivaa luettavaa.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.