maanantai 9. elokuuta 2021

Clark Accord: Paramaribon kuningatar

 

Surinamelaisen Clark Accordin Paramaribon kuningatar. Maxi Linderin kronikka pohjautuu Maxi Linderin elämään. Hän oli prostituoitu ja kuuluisuus Surinamen pääkaupungissa Paramaribossa. Hänen oikea nimensä oli Wilhelmina Angelica Adriana Merian Rijburg ja hän eli 1902–1981.

Kirjan Maxi Linder on oman arvonsa tunteva, helposti räjähtävä ja paha suustaan. Hän saattoi järjestää kohtauksen päästyään sisään ”säädylliseen” tanssipaikkaan.

Minkä ihmeen vuoksi sinä oikein kuvittelet olevasi parempi kuin minä? Myös sinulle maksetaan tempuistasi! Sinä tanssit, minä nain. Eikä minulla ole mitään sitä vastaan, että saat tietää yhden asian: minä nain paremmin kuin sinä tanssit! Voit kysyä sitä vaikka keneltä tahansa mieheltä tässä salissa.”

Ammattinsa harjoittajana Maxi oli niin hyvä, että hänellä oli asiakkainaan kaupungin mahtimiehiä, ja hän osasi käyttää suhteita hyväkseen. Toisaalta hänellä oli hyvä sydän. Hän sääli köyhiä lapsia. Tulojen ollessa suurimmillaan hän maksoi monen köyhän pojan koulutuksen, joillekin jopa opinnot Hollannissa.

Rakenteeltaan kirja on hyppelehtivä. Siinä siirrytään vuodesta toiseen jättäen väliin pitkiä aikoja. Ainoastaan toisen maailmansodan vuosiin pysähdytään pitemmäksi aikaa. Suriname kuului tuolloin vielä Hollantiin (maa itsenäistyi vasta 1975), mutta Yhdysvallat otti vastuun maan bauksiittituotannon suojelemisesta. Paramaribossa oli runsaasti yhdysvaltalaisia sotilaita, ja prostituoidut elivät kulta-aikaa, kunnes sotilasjohto kyllästyi heidän aiheuttamiinsa ongelmiin ja heidät kerättiin leirille eli käytännössä vankilaan.

Maxin ammatin varjopuolina olivat halveksunta ja väkivallan uhka. Hän oli kuitenkin niin rohkea, että uskalsi tehdä poliisille ilmoituksen, jos häntä pahoinpideltiin, eikä hän suostunut ehdotukseen sovittella rikos rahalla. Elämän loppua kohti hän köyhtyi ja hänet unohdettiin.

Paramaribon kuningatar kertoo värikkään ihmisen vaiherikkaasta elämästä maassa, josta en ennen kirjan lukemista tiennyt mitään.


Clark Accord: Paramaribon kuningatar. Maxi Linderin kronikka
Suomentanut Lili Ahonen
Gummerus 2000, 293 s.
Hollanninkielinen alkuteos De koningin van Paramaribo 1999

***********

Maailmanvalloitus: Suriname.

6 kommenttia:

  1. Vaikuttaapa kiintoisalta! Surinamesta ei todellakaan ole tullut luettua mitään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta on hyvä, että joskus suomennetaan kirjoja meille tuntemattomista maista.

      Poista
  2. Näin tämän kirjan kerran jossain kirpputorilla ja kiinnostuin juuri tuon maan takia, joka on niin täysin tuntematon. Siinä olisi kyllä täydellinen maabongaus! Kirja jäi kuitenkin ostamatta, kun en ollut varma, tulisiko sitä koskaan oikeasti luettua. Mutta varmasti avartava lukuelämys tämäkin. Eihän sitä tiedä, jos joskus vielä etsisi tämänkin kirjan käsiinsä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lukiessa googlailin välillä tietoja Surinamesta. Sitä ei olisi tullut tehdyksi ilman tätä kirjaa.

      Poista
  3. Onko romaani pääosin moralisointia vai esitelläänkö siinä sitäkin millä tavalla tämä Maxi oli parempi naimaan kuin muut?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei moralisoida lainkaan. Maxi on kirjan sankaritar. Ja kyllä siinä on kohtauksia, joista selviää, miten hän tekee työtään.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.