sunnuntai 15. elokuuta 2021

Colson Whitehead: Maanalainen rautatie

 

Maanalainen rautatie oli verkosto, joka auttoi Yhdysvaltojen eteläosista paenneita orjia pääsemään turvaan orjuuden lakkauttaneisiin osavaltioihin tai Kanadaan. Colson Whitehead tuo pakotien lähelle kuvaamalla sitä plantaasiorja Coran kautta.

Cora lähtee pakomatkalle sen jälkeen, kun on puolustanut pikkupoikaa, jota julma isäntä hakkasi. Hän pakenee yhdessä Caesarin kanssa, joka on houkutellut Coraa mukaansa jo jonkin aikaa. Matka kestää kauan. Siinä on pitkiä pysähdyksiä, joiden aikana eletään väärennetyn henkilöllisyyden turvin tai ollaan piilossa, jopa kuukausia. Turvapaikkoja järjestävät orjuutta vastustavat ihmiset, jotka ovat hengenvaarassa siinä missä autettavansakin. Turvallisuudentunne on vaarallinen.

Ihmisarvon täydellinen nollaaminen näkyy selvimmin, kun Cora joutuu ensimmäisessä pysähdyspaikassaan näyttelyesineeksi Luonnonihmeiden museoon. Sinne oli rakennettu vääristellyt kuvaelmat afrikkalaiskylästä, orjalaivalta ja plantaasilta.

Cora on järkevä ja älykäs. Hän oppii matkansa aikana lukemaan. Hän on myös rohkea ja tarvittaessa aloitekykyinen. Piilotellessaan hänellä on aikaa miettiä asioita.

Randallin plantaasilla Cora oli kuullut monta kertaa Michaelin lausuvan ääneen itsenäisyysjulistusta niin että ääni oli kaarrellut talojen yllä kuin vihainen aave. Cora ei ollut ymmärtänyt kuulemaansa, ei ainakaan suurinta osaa siitä, mutta hän ymmärsi mitä tarkoitti luotu tasa-arvoisiksi. Julistuksen kirjoittaneet valkoiset miehet eivät ymmärtäneet tekstiään itsekään, jos kaikki ihmiset ei todellisuudessa tarkoittanut kaikkia ihmisiä.

Maanalainen rautatie järkyttää joillakin kohtauksillaan. Se on tärkeä muistutus ajoista, joilla on ollut kauaskantoiset seuraukset Yhdysvaltojen historiassa. Kirjana se on hieno, taitava ja otteessaan pitävä.

Maanalaisesta rautatiestä on kirjoitettu paljon, mm. blogeissa Eniten minua kiinnostaa tie ja Mummo matkalla.

Colson Whitehead: Maanalainen rautatie
Suomentanut Markku Päkkilä
Otava 2021, 341 s.
Englanninkielinen alkuteos The Underground Railroad 2016

***********

Helmet-haasteessa sijoitan Maanalaisen rautatien kohtaan 33. Kirjassa opetetaan jokin taito, koska Coraa opetetaan lukemaan.

14 kommenttia:

  1. Colson Whitehead riisuu lukijansa aseettomaksi, kuten kävi jo edellisen, "Nickelin poikien" kanssa.

    Nautinnollista ja koskettavaa, verbaliikaltaan mainiota, historiallisin raamein kehystettyä luettavaa, joten toivottavasti saamme lisää suomennoksia ja kirjailijan ura jatkuu yhtä kiinnostavissa merkeissä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maanalainen rautatie on ensimmäinen lukemani Whiteheadin kirja, mutta ei varmasti viimeinen.

      Poista
  2. Tämä kyllä kiinnostaa, täytyy laittaa lukulistalle. Kiva kun sinä olet tykännyt tästä. Luin Nickelin pojat, joka oli todella vaikuttava kirja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pidin paljon. Aihe on rankka, mutta kirjaa ei ole vaikea lukea.

      Poista
  3. Tämä oli upea kirja ja muistutti taas kerran Yhdysvaltojen käsittämättömän rumasta menneisyydestä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja ehkä auttaa ymmärtämään maan nykyisyyttä.

      Poista
  4. Tämä on ehdottomasti lukulistalla!

    VastaaPoista
  5. Hieno ja rankka romaani. Ja silti jotenkin "kevyt", ei painu taakkansa alle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, niin on. Aiheesta huolimatta tämän pystyi hyvin lukemaan.

      Poista
  6. Järkyttävä aihepiiri. Orjuus. Whiteheadista on tullut yksi kiinnostavimmista kirjailijoista aiheidensa ja teemojensa, sekä sen vuoksi, että hän kirjoittaa mustien kokemasta sorrosta, mikä ei ole loppunut vieläkään.
    Olen lukenut myös Nickelin pojat. Suosittelen molempia kirjoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämän kokemuksen jälkeen aion lukea myös Nickelin pojat.

      Poista
  7. lainasin kirjastosta mut ei tullut luettua

    VastaaPoista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.