keskiviikko 10. marraskuuta 2021

Scholastique Mukasonga: Madonnan vid Nilen

 

Lycée Notre-Dame-du-Nil on saanut nimensä patsaasta Vår Fru av Nilen, joka on pystytetty koulun lähellä sijaitsevalle Niilin alkulähteelle. Koulu on sisäoppilaitos tytöille. Se on eliittikoulu Ruandaa hallitsevien poliitikkojen, sotilaiden ja liikemiesten tyttärille. Koulua pitävät katoliset nunnat, ja siellä puhutaan ranskaa.

Kirjassa on pääosassa kollektiivi eli viimeistä vuottaan koulussa oleva luokka. Muutama tyttö nousee esille enemmän kuin muut, varsinkin Virginie, toinen kahdesta kiintiötutsista, ja Gloriosa, jonka isä on vaikutusvaltainen poliitikko. Gloriosa on ottanut tehtäväkseen valvoa, että koulussa pysytään poliittisesti oikealla tiellä. Hänen suhtautumisensa tutseihin käy ilmi hänen ensimmäisestä esiintymisestään kirjassa.

Det där är kvoten: tjugo elever, två tutsier, och på grund av det har jag väninnor, riktiga rwandiska tjejer från majoritetsbefolkningen, från befolkningen som nyttjar hackan, som inte har plats på skolan. Som pappa säger gång på gång måste vi verkligen se till att bli kvitt de där kvoterna en dag, det är belgarnas påhitt!

Kouluvuosi kulkee kulkuaan. Uusi valkoinen nuori miesopettaja herättää ihmetystä: hänellä on pitkä tukka! Historiaa opettava nunna pysyy edelleen Euroopan historiassa, koska hänen mukaansa Afrikalla ei ole historiaa. Vuoden kohokohta on entisen siirtomaavallan Belgian kuningattaren Fabiolan vierailu koululla.

Jos jollakulla tytöllä on sydänsuruja, hän kääntyy sateentekijän puoleen. Sateelle puhumisen lisäksi tämä tietää keinot, jolla poikaystävän saa palaamaan. Belgialainen tilanomistaja houkuttelee tutsityttöjä luokseen maalatakseen heitä. Hän on saanut päähänsä, että tutsien alkuperä on Egyptissä. Isä Herménégilde käyttää valittuja tyttöjä hyväkseen. Kaikki tietävät sen, mutta siitä ei puhuta. Yksi tytöistä tulee raskaaksi kihlatulleen, Zairen suurlähettiläälle. Hänet haetaan pois koulusta, ja vähän ajan kuluttua hän kuolee. Vuosi muuttuu synkäksi. Jännitteet kasvavat. Gloriosan puheet ja teot yltyvät yhä hurjemmiksi.

Förresten har han [pappa] berättat att tutsierna ska bort från skolorna och förvaltningen. Det har påbörjats i Kigali och på universitetet i Butare.

Lopulta koululla tapahtuu hirveitä.

Vuosi on 1979. En olisi osannut ajoittaa tapahtumia kirjan perusteella noin tarkasti, mutta vuosi sanotaan takakannessa. Siellä on kerrankin myös loistavasti kirjaa kuvaava tiivistys:

”Scholastique Mukasongas prisbelönta roman Madonnan vid Nilen utgör en prolog till folkmordet i Rwanda 1994, där skolan blir till ett mikrokosmos av det rwandiska samhället.”

Madonnan vid Nilen on käännetty monelle kielelle, mutta jostakin syystä ei suomeksi. Siitä on tehty myös elokuva.


Scholastique Mukasonga: Madonnan vid Nilen
Ruotsintanut Maria Björkman
Tranan 2020, 287 s.
Ranskankielinen alkuteos Notre-Dame du Nil 2012

***********

Maailmanvalloitus: Ruanda.

4 kommenttia:

  1. Huh, kuulostaa karulta! On kyllä jännä, ettei ole suomeksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirja ei ole ihan niin ankea kuin minun kuvauksestani voisi päätellä, lukuun ottamatta lopun tapahtumia.

      Poista
  2. Mm, mulla on hyllyssä lukemista odottamassa toinen Mukasongan kirja, katsotaan nyt milloin siihen ehdin tarttua...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämän yhden lukemani perusteella voin suositella. Ja sinähän luet alkukielellä.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.