sunnuntai 6. helmikuuta 2022

Javier Sierra: El fuego invisible

 

El fuego invisible (näkymätön tuli) on espanjalaisen Planeta-palkinnon voittaja vuodelta 2017.

Kertoja on etymologi ja filosofi David Salas. Hänen taustansa on irlantilais-espanjalainen, ja hän työskentelee Trinity Collegessa. Hän on juuri saanut valmiiksi kreikkalaista filosofi Parmenidesia käsittelevän väitöskirjansa. Davidin ohjaaja ja äiti houkuttelevat hänet lähtemään Madridiin rentoutumislomalle. Madridissa selviää, että loma oli vain juoni. Oikeasti tarkoitus oli tutustuttaa David kirjailija Victoria Goodmaniin, joka oli saanut haltuunsa Davidin edesmenneen isoisän muistiinpanoja. Isoisä oli kuuluisa kirjailija.

David vedetään heti mukaan Goodmanin ympärille kerääntyneeseen ryhmään, joka näennäisesti opiskelee luovaa kirjoittamista, mutta jonka varsinainen tavoite on kirjallisen luovuuden lähteen löytäminen. Jo lapsena Davidkin on kysellyt isoisältään, mistä hän saa kaikki kirjoittamansa tarinat.

Tähän asti vaikuttaa mielenkiintoiselta. Sitten käy ilmi, että yksi ryhmän jäsenistä on äskettäin kuollut, ilmeisesti murhattu, koska hän oli päässyt liian lähelle salaisuutta. Alkaa selvitystyö, ja kirja muuttuu Da Vinci -koodin kopioksi. Se toki myönnetään selvästi. Da Vinci -koodin rakennetta analysoidaan ryhmässä. Ryntäilyä paikasta toiseen ja kiperiä tilanteita on tässä kirjassa vähemmän ja näennäisfilosofista puhetta enemmän. Ennen pitkää aletaan etsiä fyysistä graalin maljaa, ja lähellä loppua koko juttu kallistuu kohti esoteriaa ja muuttuu liian mystiseksi, ainakin minulle.

Kirjailija Sierra on tehnyt suuren työn sovittaessaan juoneensa Chrétien de Troyesin ritarirunoutta, Pyreneillä sijaitsevien romaanisten kirkkojen seinämaalauksia, Madridin Retiro-puiston nähtävyyksiä ja paljon muuta. Kaikista aineksista huolimatta Davidin lopullinen löytö on yksinkertainen:

”– – el verdadero grial, que no es otra cosa sino la fuerza creativa que vive en cada uno de nosotros.”

(– – todellinen graal, joka ei ole muuta kuin luova voima, joka elää meissä jokaisessa.)

Tuon mukaan kirjan nimi voisi olla suomeksi vaikka Sisäinen palo.


Javier Sierra: El fuego invisible
Planeta 2017, 473 s.

***********

Helmet-haaste: kohta 34. Kirjailijan nimessä on luontosana (sierra = vuoristo).

2 kommenttia:

  1. Javier Sierran kirjoja näkyy usein Storytelissä, mutta en ole lukenut. Minua hämmentää näiden kirjailijoiden samanoloisuus: Javier Sierra di Fabra on vanhempi ja hyvin tuottelias. Olen lukenut tältä jälkimmäiseltä muutaman Espanjan sisällissodan aikaan tapahtuvan dekkarin. Hän kirjoittaa myös lastenkirjoja. En tutkinut ovatko sukua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tuntenutkaan tuota vanhempaa Javier Sierraa. Häneltä voisin kokeilla dekkaria.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.