lauantai 26. helmikuuta 2022

Emma Puikkonen: Musta peili

 

Musta peili on kirja öljystä. Aineesta, johon materiaalinen hyvinvointimme suurelta osin perustuu. Aineesta, jonka käyttäminen on suurimpia syyllisiä ilmastonmuutokseen. Aineesta, jonka erään jalostustuotteen hinnan noustessa jotkut ihmiset ovat valmiita menemään kaduille protestoimaan.

Näkökulmahenkilöinä on kolme naista.

Astrid Fuglesang on ilmastoaktivisti, joka kohdistaa tempauksellaan maailman huomion öljynporaukseen vuonna 2028. Lotte Teer on Shellin ilmastoasiantuntija, ilmastoneuvottelujen konkari. Hän oli lapsi 1970-luvun öljykriisin aikaan. Astrid ja Lotte kohtaavat huikeassa loppunäytöksessä.

Ida Tarbell on historiallinen henkilö. Hän oli ensimmäisiä tutkivia journalisteja. Ida Tarbellin suurtyö oli kirjoittaa Standard Oil Companyn historia lehtiartikkeleissa, jotka ilmestyivät McClure-lehdessä vuosina 1902–1904. Artikkeleissaan hän paljasti John D. Rockefellerin yhtiön laittomat ja hämärät keinot matkalla menestykseen. Tarbell asui lapsena Rousevillessa, joka oli 1860-luvun öljyryntäyksessä syntyneitä kaupunkeja. Hänen kiinnostuksensa öljyyn ja Rockefelleriin syntyi jo siellä.

Naisten elämän taustalla öljy kertoo omaa historiaansa (kursivointi kirjasta):

Virtaan moottoreihin ja käynnistän ne,
moottorit röhisevät kuin villisiat kun ensimmäiset
autot pomppivat pitkin kärrypolkuja ja ihminen
katsoo itseään ja ymmärtää: hän haluaa olla
rouva Benz, joka ajoi ensimmäisen pitkän matkan
polttomoottoriautolla. Ihminen alkaa nähdä unia
autoista; hän haluaa olla se, joka istuu pyörien
kyydissä, se joka näkee itsensä istumassa, hallitsee
moottorin sisällä asuvia hevosia ja antaa niiden
huohottaa.

Musta peili näyttää, mitä öljy tekee ihmiselle – ihan konkreettisesti – tai oikeastaan, mitä ihminen tekee itselleen öljyä käyttäessään.

Emma Puikkonen: Musta peili
WSOY 2021, 287 s.

***********

Helmet-haaste: kohta 46. Kirjan kannen pääväri on punainen tai kirjan nimessä on sana punainen.

4 kommenttia:

  1. Tätä on paljon kehuttu, mutta jotenkin öljy aiheena ei minua kiinnosta. En osaa oikein päättää, lukisinko tämän vai en.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä katsotaan öljyä monesta suunnasta, mutta jos aihe ei kiinnosta, niin löydät varmasti sinulle mielekkäämpää luettavaa.

      Poista
  2. Huikea kirja. Jokaisesta naisesta olisi voinut kirjoittaa kokonaisen kirjan. Tämä oli ilmestymisvuotensa parhaimpia kirjoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikki kolme naista ovat hyvin taustoitettuja ja perusteltuja. Minua kiinnosti eniten Ida Tarbell, josta en ollut ennen kuullutkaan.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.