maanantai 26. joulukuuta 2022

Manuel Vilas: Alegría

 

Alegría (Ilo; ei suomennettu) on autofiktiota. Kirjailija Vilas on jättänyt minäkertojan nimeämättä, mutta hän muistuttaa kovasti kirjailijaa itseään. Muille tärkeille henkilöille hän on antanut heitä kuvaavat säveltäjien nimet. Hänen edesmenneet vanhempansa ovat Bach ja Wagner, poikansa Brahms (Bra) ja Vivaldi (Valdi) ja nykyinen vaimonsa Mozart (Mo).

Kirjailijan edellinen teos on ollut menestys. Hän kulkee maailmalla edistämässä sen myyntiä ja kirjoittaa ajatuksiaan muistikirjaansa. Aluksi ne liittyvät lähinnä poikiin. 56-vuotispäivänään hän havahtuu vanhenemiseensa. Ajatukset kulkevat koko ajan enemmän vanhempiin. Aloittaapa hän mistä aiheesta tahansa niin hän päätyy vanhempiinsa.

Kirjailijan mukana matkustaa myös Arnold Schönberg. Sillä nimellä hän kutsuu ahdistustaan, joka saa hänet ajattelemaan elämän turhuutta ja jopa harkitsemaan itsemurhaa yksinäisissä hotellihuoneissa. Vastapainoksi hän yrittää etsiä iloa ja kauneutta. Iloa löytyy joka puolelta: hotellihuoneen luksuksesta, pojan lähettämästä kuvasta, sanoista (kuten ’juurtua’), vanhasta ystävästä, rakastelusta, hiljaisuudesta… Kaikkein suurin ilo on sukupolvien ketjussa ja vanhemmuudessa.

Nämä hajanaiset muistiinpanot eivät oikein koskettaneet minua. Koin kirjan jokseenkin tylsäksi. Loppua kohti ilmeisesti aivan tavallisten vanhempien ylistäminen muuttui niin yliampuvaksi, että alkoi olla häiritsevää. Tekstissä oli paljon lyhyehköjä virkkeitä, joiden oli ehkä tarkoitus olla aforismeja, mutta niissä ei ollut mitään erityisen mieleen jäävää. Tämäkin Planeta-palkinnon finalisti oli pettymys samoin kuin edellinen lukemani (Pilar Eyre: Mi color favorito es verte).

Manuel Vilas: Alegría
Planeta 2019, 351 s.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.