keskiviikko 7. joulukuuta 2022

Juri Nummelin: Suomalaisen elokuvan lyhyt historia

 

Juri Nummelinin Suomalaisen elokuvan lyhyt historia on hyvin tiivis. Kahteensataan sivuun on saatu mahtumaan 120 vuotta elokuvahistoriaa ensimmäisistä mykkäfilmeistä vuoden 2022 elokuviin Tytöt tytöt tytöt ja Pahanhautoja.

Elokuvia ja niihin liittyviä ilmiöitä käsitellään vuosikymmenittäin. Studiokausi, 1960-luvun uusi aalto, kriisiajat ja niistä nousut – kaikkia näitä valaistaan. Naisten viimeaikainen läpimurto ohjaajina huomioidaan myös. Koska kirja on lyhyt, elokuvia luonnehditaan vain muutamalla virkkeellä. Jotkut ohjaajat saavat pari sivua, muun muassa Nyrki Tapiovaara, Matti Kassila ja Mika ja Aki Kaurismäki. Keskeisiä näyttelijöitä mainitaan myös.

Ilahduttavaa on, että kirjassa käsitellään myös dokumenttielokuvia. Sillä alalla Suomessa toimii nytkin huomattavia tekijöitä. Animaatioelokuvasta on oma lukunsa.

Suomalaisen elokuvan lyhyt historia sopii minusta hyvin käsikirjaksi. Se on jaettu lukuihin, joista löytää helposti etsimänsä. Henkilöhakemisto auttaa myös. Sijoitan kirjan omalle elokuvakirjahyllylleni myöhempää mahdollista tiedonhakutarvetta varten.


Juri Nummelin: Suomalaisen elokuvan lyhyt historia
Avain 2022, 216 s.

2 kommenttia:

  1. Kirja on siis nimensä mukainen kun on noin vähän sivuja! Noin tiiviin esityksen laatiminen on kyllä vaatinut taitoa tekijöiltä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirja on lyhyydestään huolimatta varsin informatiivinen.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.