lauantai 14. tammikuuta 2023

Karin Fossum: Paha äiti


Norjalainen Karin Fossum on yksi suurimpia dekkaristisuosikkejani. Hän on kirjoittanut komisario Konrad Sejer -sarjaa, jonka osista olen lukenut suurimman osan, ja lisäksi yksittäisiä rikosromaaneja. Niistäkin olen lukenut monta. Olin yllättynyt, kun huomasin, että Fossum on aloittanut uuden Eddie Feber -sarjan.

Paha äiti muistuttaa enemmän Fossumin yksittäisiä psykologisia rikosromaaneja kuin Sejer-sarjaa. Päähenkilönä on nelikymppinen paikallislehden toimittaja Aksel Adelson. Hän on sinkku, huolehtii vanhasta leskeksi jääneestä äidistään ja tuntee olevansa vastuussa huume- ja mielenterveysongelmista kärsivästä siskostaan. Aksel on tyypillinen Fossumin hahmo. Hän on ulospäin kuin kuka tahansa huomiota herättämätön ihminen, mutta hänellä on sisällään pakkomielle, joka kasvaa ja kasvaa ja joka lopulta alkaa murentaa ulkopuolta. Akselin kauna kohdistuu äitiin, jota hän pitää tunnekylmänä. Hän on lapsuudesta asti kadehtinut ystäviään, joilla kaikilla oli hänen mielestään paremmat vanhemmat kuin hänellä itsellään. Akselin sisar jakaa samat ajatukset ja on niissä vielä Akseliakin ehdottomampi.

Jännite kasvaa kirjan mittaan kunnes tapahtuu jotakin, jota varmaan jokainen lukija odottaa, mutta sen lisäksi paljastuu jotain yllättävää. Fossum on aina ollut hyvä punomaan juonia ja luomaan tunnelmia. Tosin Pahassa äidissä Akselin ajatukset lähentelevät välillä sietämisen rajoja.

Rikostutkija Eddie Feber, jonka nimellä uutta sarjaa kutsutaan, käy tässä vain pistäytymässä kirjan loppupuolella. Hän kuulustelee Akselia, ja hänestä selviää oikeastaan vain, että hän on energinen kahdeksan lapsen isä. Sarjan toinen osa on jo ilmestynyt Norjassa. Ehkä siinä kuullaan Eddie Feberistä lisää.

Kirjan suomenkielinen nimi ei ole minusta onnistunut. Se ohjaa ajatuksia liikaa tiettyyn suuntaan. Onhan se tietysti lyhyempi ja iskevämpi kuin alkuperäinen norjalainen Drepende drage, angrende hund, joka lienee suomeksi Tappava lohikäärme, katuva koira.


Karin Fossum: Paha äiti
Suomentanut Tarja Teva
Johnny Kniga 2022, 230 s.
Norjankielinen alkuteos Drepende drage, angrende hund 2021

***********

Helmet-haaste: kohta 33. Kirja, jonka voit lukea kerralla alusta loppuun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.