perjantai 6. tammikuuta 2023

Sara Osman: Allt vi inte sa

 

Sara Osmanin romaanin Allt vi inte sa suomennos Kaikki mikä jäi sanomatta ilmestyi viime vuonna. Luin siitä blogeista, ja varsinkin Donna mobilen kirjoitus sai minut kiinnostumaan. Kun kirja oli lähikirjaston pikalainahyllyllä, otin sen luettavaksi, ja kyllä kannatti. Kirja on erinomainen. Se on viiltävän tarkkanäköinen kuvatessaan nuorten tukholmalaisten elämää.

Sofia, Amanda ja Caroline ovat vähän yli kaksikymppisiä. Sofia ja Amanda ovat tunteneet toisensa lapsesta saakka. Sofia ja Caroline ovat ystävystyneet opiskellessaan oikeustiedettä. Amanda ja Caroline ovat tutustuneet Sofian kautta. Heidän elämäänsä seurataan noin kuukauden ajan. Kukin on äänessä vuorollaan.

Naisten ajatukset toisistaan ovat paljastavia. Caroline on jättänyt lakiopinnot kesken. Hän haaveilee kirjoittajan urasta ja pyrkii Instagram-influensseriksi, mutta rahoittajat antavat odottaa yhteydenottoja. Amanda ei ymmärrä, miksi Sofia pitää Carolinesta.

Caroline är inte härlig. Caroline är en utseendefixerad kvinnohatare vars värsta mardröm är att gå upp tre gram.

Amanda itse on alkoholi- ja huumeriippuvainen viikonloppujuhlija. Hänen halunsa turruttaa itsensä johtuu suuresta henkilökohtaisesta menetyksestä.

Sofia on somalitaustainen juristi. Köyhästä perheestään, sukupuolestaan ja väristään huolimatta hän on raivannut tiensä liikejuristiksi huippulakitoimistoon. Vaikka Sofia on menestynyt, hän on kerännyt itsensä täyteen katkeruutta, joka kohdistuu yhteiskuntaan yleensä, mutta myös varakkaista perheistä tuleviin ystäviin.

Vad är det med dessa privilegierade jävla människor som tror att allting är gratis, att allting ska falla på plats av sig självt, dyka upp på en silverbricka. Man måste ANSTRÄNGA SIG. Vad är det för fel på er!

Kirjailija vie lukijan syvälle näiden nuorten naisten ajatuksiin. Mitä he ajattelevat itsestään, miten kokevat suhteensa muihin ihmisiin, äitiin, poikaystävään, ja ennen kaikkea: mitä he ajattelevat ystävistään. He ovat epävarmoja, kateellisia, surullisia, vihaisia, kukin omalla tavallaan. Jo prologista selviää, että mennään kohti jonkinlaista katastrofia. Kun se lopulta tulee, se ei ole ihan sellainen kuin odotin, vaan vielä järkyttävämpi.

Varje sekund av varje dag ångrar jag tystnaderna, de uteblivna orden, de ögonblick som vi klampade förbi, allt vi inte sa.


Sara Osman: Allt vi inte sa
Albert Bonniers förlag 2021, 315 s.

***********

Koska kirjan tapahtumapaikka on Tukholma, sijoitan sen Helmet-haasteessa kohtaan 19. Kirjassa on paikka, jossa olet käynyt.

2 kommenttia:

 1. Ai kun kivaa, että olen ollut mukana innostamassa tämän kirjan lukemiseen! Se kertoo paljon tuon sukupolven ankaran kilpailun läpäisemästä elämästä. - Hieno kuva myös. En ole löytänyt keinoa tuollaiseen yhdistelmäkuvaan vaikka idea tuli joskus mieleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en kokenut kirjaa yhtä satiiriseksi kuin sinä; ehdottomasti hyväksi kuitenkin. Pinnan alla olleet negatiiviset tunteet olivat niin vahvoja, että vaikuttivat minuun.
   Teen kuvan yksinkertaisesti Paintilla. Isompi kuva alle ja toisen voi liittää päälle käskyllä Liitä kohteesta. Jälkimmäisen kuvan voi siirtää haluamaansa paikkaan.

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.