maanantai 23. tammikuuta 2023

Toni Morrison: Toiseuden synty

 

Toiseuden synty. Rodusta, rajoista ja kirjallisuudesta on pienestä koostaan huolimatta painava ja harkittu esseekokoelma. Morrison kirjoittaa eniten toiseuden ja ihonvärin yhteydestä, mutta hänen pohdintansa ulottuu myös muihin syihin.

Rotu on aina ollut erottava tekijä, samoin kuin varallisuus, luokka ja sukupuoli. Ne kaikki liittyvät valtaan ja tarpeeseen hallita toista.

Morrison kirjoittaa muukalaisuuden luomisesta, sen ylläpitämisestä ja hyödyistä. Hän ottaa orjuuden historiasta esimerkkejä. Jotkut niistä ovat järkyttävän julmia.

Myötätunto muukalaista kohtaan on vaarallista, koska siinä piilee oman muukalaisuuden mahdollisuus.

Morrison on tutkinut ihonvärin käyttämistä kirjallisuudessa. Esseessä Pakkomielteenä ihonväri hänellä on esimerkkejä William Faulknerilta ja Ernest Hemingwayltä sekä toisaalta omista kirjoistaan, joissa hän on lähestynyt ihonväriä eri teemojen kautta. Joissakin teoksissaan Morrison on yrittänyt häivyttää ihonvärin kokonaan. Essee Kertomus Toisesta käsittelee yksinomaan Morrisonin tunnetuinta romaania Minun kansani, minun rakkaani, kirjan taustalla olevaa tosielämän tapausta ja sitä, miksi Morrison on kirjoittanut niin kuin on. Kun luen Morrisonin tekstejä niistä hänen kirjoistaan, jotka olen lukenut, tuntuu, että en ole ymmärtänyt niistä kuin pienen osan.

Morrisonin ajattelu on kirkasta ja perusteltua. Toiseuden synty on kirja, jota suosittelen kaikille, jotka ovat pohtineet rasismin syntyä ja seurauksia ja myös heille, jotka eivät ole.

Suomentajien jälkisanat ovat myös hyödyllistä luettavaa. Koko Hubara ja Astrid Swan selventävät Morrisonin käyttämiä käsitteitä ja sanoja ja perustelevat niille valitsemiaan suomenkielisiä vastineita.


Toni Morrison: Toiseuden synty
Suomentaneet Koko Hubara ja Astrid Swan
Tammen Keltainen kirjasto 2020, 120 s.
Englanninkielinen alkuteos The Origin of Others 2017

***********

Helmet-haaste: kohta 45. Kirja sopii haastekohtaan, johon olet jo lukenut kirjan. (17. Kirja on kokoelma esseitä.)

12 kommenttia:

  1. Morrisonin teokset ovat vahvoja kannanottoja rasismiin, jota on ollut ja on edelleen mustia kohtaan varsinkin Yhdysvalloissa.
    Hieno kirja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toiseuden synty innostaa lukemaan Morrisonin romaaneja uudella tavalla, ehkä paremmin ymmärtäen.

      Poista
  2. Luettu täälläkin ja on kyllä hieno teos. Löytyy peräti omasta hyllystä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lainasin kirjastosta, mutta kyllä tämän voisi hankkia omaan hyllyyn.

      Poista
  3. De andra (The origin of others 2021) kait tuo. Morrissonin mielestä kirjallisuudessa romantisoidaan orja-aikaa kirjpoissa, Hemingway, Faulkner och Harriet Beecher Stow

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Beecher Stowe on tässä esillä orjuusajan romantisoijana, mutta Faulkner ja Hemingway esimerkkeinä siitä, miten valkoiset kirjoittavat värillisistä.

      Poista
    2. jos Harriet Beecher Stowe ei olisi romantisoinut, niin ei niin moni olisi sitä lukenut, ensimmäinen romaani jossa oli musta päähenkilö, muunsi asenteita.

      Poista
  4. Tämä on hieno kirja. Luin tämän kirjastolainana, mutta voisin hankkia omaksi myös.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toiseuden synty on niitä kirjoja, johon haluaa palata uudelleen.

      Poista
  5. Morrison on vahva ja taitava kirjailija, joka tuuppaa vaivattomasti verevät henkilöhahmonsa lähelle, iholle, lihaa ja verta oleviksi sykkiväsydämisiksi persooniksi, joiden tarinoihin on vaivatonta astua sisään ja eläytyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjoitatpa kauniisti. Minulle Morrisonin romaanit ovat yleensä auenneet hitaasti, mutta kun niihin on päässyt sisään, niiden hienouden ymmärtää.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.