sunnuntai 26. helmikuuta 2023

Aldous Huxley: Saari

 

Saari on utopia. Sen saari on kuvitteellinen Pala jossakin lähellä Indonesiaa. Pala on onnekkaasti säästynyt joutumasta länsimaiden siirtomaaksi. Siellä on syntynyt omanlaisensa yhteiskunta, jossa tärkeintä on saaren asukkaiden vapaus ja onnellisuus. He elävät terveinä pitkäikäisiksi sopusoinnussa luonnon kanssa. Uskonnoltaan he ovat mahajana-buddhalaisia tai shivalaisia. Saarella ei ole teollisuutta, eikä siellä ole lähdetty mukaan massakulutukseen. Eräs Palan johtohahmoista, tohtori Robert MacPhail, selittää saarelle haaksirikkoutuneelle toimittaja Will Farnabylle:

”Kun taas me”, tohtori Robert jatkoi, ”olemme aina halunneet sovittaa taloutemme ja teknologiamme ihmisten tarpeisiin, emme ihmisiä jonkun toisen talouden ja teknologian tarpeisiin. Tuomme maahan sen, mitä emme voi valmistaa, mutta teemme ja tuomme vain sitä, mihin meillä on varaa.”

Palalaisilla olisi varaa, koska saarella on öljyä, mutta he eivät hyödynnä sitä. Öljystä on kuitenkin tulossa uhka saaren elämänmuodolle, koska naapurisaaren diktaattori ja useat öljy-yhtiöt havittelevat sitä.

Palan utopia kuulostaa hyvältä, mutta valitettavasti kirja on tylsä. Muutama palalainen vuorollaan esittelee Willille saaren elämää, esimerkiksi hallintoa, koulutusta ja lääketiedettä, ja noissa esittelyissä upotaan syvälle buddhalaisvaikutteiseen filosofiaan, joka alkaa lopulta kuulostaa sanahelinältä. Lisäksi saarelaisten onnellisuuden yhtenä osatekijänä on mokšalääke, jota ei saa kutsua huumeeksi, vaikka se kovasti vaikuttaa sellaiselta. Kun Will saa kirjan lopussa kokeilla mokšaa, hänen näkynsä ovat kuin huumetripiltä (lukemani, ei kokemani mukaan).

Englantilaisen Huxleyn kirjoittamassa kirjassa on tietysti tarvittu britti auttamaan Palan utopian luomisessa. Hän oli edellä mainitun tohtori MacPhailin isoisoisä, skotlantilainen lääkäri.

Saaressa on romaaniksi harvinaisen paljon viitenumeroilla merkittyjä selityksiä. Suuri osa on täysin tarpeettomia. Lukijaan ei luoteta, kun selitetään, keitä olivat Robespierre, Spinoza ja Bach tai mitä ovat Te Deum tai Rorschachin testi.


Aldous Huxley: Saari
Suomentanut Ville-Juhani Sutinen
Basam Books 2013, 527 s.
Englanninkielinen alkuteos Island 1962

***********

Saari on utopia, ja vaikka sen loppu viittaa tulevaisuusuhkaan, sijoitan sen Helmet-haasteessa kohtaan 43. Kirja kertoo tulevaisuudesta niin, että siinä on toivoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.