perjantai 5. toukokuuta 2023

Abdulrazak Gurnah: Paratiisi

 

Paratiisi on Yusufin tarina. Hän joutuu lähtemään kotoaan 12-vuotiaana. Hänen isänsä antaa pojan Aziz-sedälle maksuksi veloista, joita ei ole pystynyt hoitamaan. Yusufille asioiden oikea laita selviää vasta myöhemmin. Aziz ei ole hänen oikea setänsä, mutta Yusuf ei osaa käyttää hänestä muuta nimitystä. Yusufista tulee apulainen Aziz-sedän kauppaan. Kauppaa hoitaa Khalil, joka hänkin on palvelija isänsä velkojen vuoksi. Khalilin sisar Amina on suljettu taloon muurien taakse.

Kun Yusuf on tarpeeksi vanha, Aziz-setä ottaa hänet mukaan kaupparetkelle sisämaahan. Retkestä tulee niin painajaismainen, että se muistuttaa matkaa pimeyden sydämeen. Tukahduttava viidakko, moskiitot, käärmeet, taudit, vihamieliset lahjoja vaativat kylänvanhimmat – kaikki uhkaavat henkeä. Viimeisestä vaarasta retkikunnan pelastavat saksalaiset. Ajankohta on 1900-luvun alkupuoli ja paikka saksalaisten hallitsema itäinen Afrikka. Siitä huolimatta saksalaisia ei paljonkaan näy. Sitäkin enemmän heistä puhutaan ja heistä liikkuu juoruja. Yleisesti uskotaan, että he pystyvät syömään rautaa.

Yusuf on kaunis poika ja hänestä kasvaa kaunis nuorukainen. Kauneus on niin huomattavaa, että jotkut liittävät siihen taianomaisia ominaisuuksia. Yusufille on kauneudesta haittaa, jopa vaaraa. Sisämaan retkellä hän olisi kelvannut kylien sulttaaneille korvaukseksi kulkuoikeudesta. Toisenlainen vaara odottaa Aziz-sedän talon muurien sisällä. Taloa ympäröi kaunis puutarha, mutta se ei ole paratiisi. Aminan sanoin:

Jos maan päällä on helvetti, se on täällä.

Samoin kuin Gurnahin edellinen suomennos Loppuelämät, Paratiisi vie eurooppalaisen lukijan ennestään huonosti tunnettuun aikaan Afrikassa. Arabit ja intialaiset pyörittävät taloutta. Saksalaiset yrittävät tuoda omia hallintatapojaan maahan. Afrikkalaiset kelpaavat työntekijöiksi ja sotureiksi tulossa olevaan sotaan Englantia vastaan. Yusuf on arka, ujo ja mukautuvainen. Hänen tarkkaavainen katseensa ei auta löytämään oikeata suuntaa elämälle.

Tapahtumien vyöry oli määrännyt hänen päiviensä suunnan, sitten hän oli pitänyt päänsä kuohujen yläpuolella ja katseensa taivaanrannan kynnyksellä. Hän pysytteli mieluummin pimennossa kuin tavoitteli turhaa tietoa siitä, mitä lymysi edessä. Hän ei keksinyt, kuinka voisi vapautua ikeestä, joka oli kahlinnut hänet tähän elämään täällä.

Paratiisi on vahva teos. Sen kuvaama elämä on rujoa ja kovaa. Toivon ja onnen hetket ovat lyhyitä, kaipaus on pysyvää.

Paratiisi on luettu myös blogissa Annelin lukuvinkit.


Abdulrazak Gurnah: Paratiisi
Suomentanut Einari Aaltonen
Tammen Keltainen kirjasto 2023, 307 s.
Englanninkielinen alkuteos Paradise 1994

4 kommenttia:

  1. Vaikuttaa sisältäneen paljon samantapaisia elementtejä kuin Loppuelämät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paratiisi keskittyy enemmän Yusufiin, eikä aikaskaala ole niin pitkä kuin Loppuelämissä, mutta muuten näissä on kyllä paljon samaa.

      Poista
  2. Tuo alku oli samaa kuin Loppuelämät teoksessa. Olen lukenut aika vähän Afrikkaan sijoittuvia kirjoja. Hyvä, että niitä julkaistaan Suomessa. Afrikkalainen historia tulee näkyvämmäksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen viime vuosina yrittänyt etsiä afrikkalaisia kirjoja luettavaksi. Tuntuu, että siitä mantereesta tietää aivan liian vähän.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.