lauantai 27. toukokuuta 2023

Jaan Kross: Taivaankivi

 

Jaan Kross oli taitava historiallisten romaanien kirjoittaja. Taivaankiven takakannessa lukee, että tämän kirjan suomentamisen myötä Krossin koko proosatuotanto on suomennettu.

Taivaankivi on yhdenpäivänromaani. Sen nimi tarkoittaa meteoriittia, joka putosi Kaiavereen vuonna 1821. Rovasti Otto Wilhelm Masing on innostunut meteoriitista. Hän palaa kotiin etsittyään sen palasia ja ryhtyy tutkimaan niitä. Samana päivänä saapuu Masingin luo vierailulle nuori lupaava kielitieteilijä ja runoilija Kristian Jaak Petersohn, joka toivoo, että Masing auttaisi häntä saamaan painoluvan kirjalleen. Petersohnin ilmestyminen tekee Masingin nuoreen italialaissyntyiseen vaimoon Caraan yhtä suuren vaikutuksen kuin meteoriitin putoaminen Masingiin.

Päivän tapahtumia katsotaan vuorollaan jokaisen kolmen henkilön näkökulmasta. Samalla tutustutaan heidän henkilöhistoriaansa, saadaan tietää, miten Cara on päätynyt Masingin vaimoksi, miksi Petersohn pukeutuu talonpoikaisesti ja mitä mieltä Masing on Petersohnista.

Sinä olet jotain, mistä sinä et ehkä pohjia myöten edes tiedä, mitä se tarkoittaa – sinä olet ensimmäinen itsesi kaltainen pojankloppi sen kansan parista, ensimmäinen (jollei minua oteta lukuun, eikö vain), joka on kyennyt kirjoittamaan joitakin asiallisia juttuja, joita lukee mielikseen, ensimmäisiä filosofisen ja filologisen oppineisuuden esikukintoja niin sanoakseni... Mutta miksi sinun on oltava samaan aikaan tuollainen, häh?!

Masing oli tärkeä viron kielen kirjoittamisen edistäjä. Nuorena kuolleen Petersohnin syntymäpäivää juhlitaan Virossa äidinkielen päivänä. Kumpaakaan virolaista merkkimiestä en tuntenut ennestään. Taivaankivi lisää tietoa naapurimaan historiasta ja sen kirjakielen kehittämisestä. Romaanina se on tiivis ja tunnelmaltaan kiihkeä.

Taivaankiveen on tutustuttu myös Annelin kirjoissa.


Jaan Kross: Taivaankivi
Suomentanut Jouko Vanhanen
Tuglas-seura 2020, 183 s.
Vironkielinen alkuteos Taevakivi 1973, 1975

***********

Sadan vuoden lukuhaaste: 1970-luku.

4 kommenttia:

 1. Jaan Kross oli mummini suosikkeja. Olen harkinnut tuotantoon tutustumista ihan sen vuoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taivaankivi olisi lyhyt kirja aloittaa tutustuminen Krossiin. Lukemistani hänen kirjoistaan pidän parhaana Keisarin hullua.

   Poista
 2. Tästä en tiennytkään, kiitos vinkistä! Olen lukenut paljon Krossia, hän osasi tehdä kirjoillaan historian eläväksi ja mielenkiintoiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taivaankivi on melko tuore käännös vuodelta 2020. Huomasin kirjan, kun se oli nostettu kirjastossa esille.

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.