keskiviikko 31. toukokuuta 2023

Edith Wharton: Kielletyt tunteet

 

Edith Wharton (1862–1937) oli tuottelias yhdysvaltalainen klassikkokirjailija. Basam Books on tuonut tänä vuonna luettavaksi hänen romaaninsa Kielletyt tunteet. Aiemmin on suomennettu Säätynsä uhri (suom. 1922) ja Viattomuuden aika (1955). Viattomuuden ajan luin silloin, kun siitä ilmestyi uusintapainos sen perusteella tehdyn elokuvan tullessa teattereihin.

Kiellettyjen tunteiden päähenkilöt ovat yhdysvaltalaisia, vaikka tapahtumat sijoittuvat Ranskan maaseudulle ja Pariisiin. George Darrow on Lontooseen sijoitettu diplomaatti. Anna Leath on hänen nuoruudenrakastettunsa. He eivät kuitenkaan olleet päätyneet yhteen. Nyt Anna on leski, ja hän ja George ovat lähentyneet uudelleen. Sophy Viner on resursseja vailla oleva nuori nainen, jonka on elätettävä itsensä.

George ja Sophy tapaavat Doverissa, kun kumpikin on menossa Ranskaan. George on matkustamassa Annan luo, mutta hän saa tältä sähkösanoman, jossa pyytää Georgea lykkäämään tuloaan. Sophy on menettänyt työpaikkansa ja on menossa tuttaviensa luo, jotka ehkä pystyvät hankkimaan hänelle uuden työn. Georgea viehättää Sophyn luonnollisuus ja suoruus, ja he viettävät reilun viikon Pariisissa. Yhdessäolo johtaa liian pitkälle, mikä kerrotaan viehättävän vihjaillen, 1910-luvulla ilmestyneeseen romaaniin sopivasti.

Kun George muutama kuukausi myöhemmin pääsee Annan luo, hän tapaa tämän kartanossa Sophyn Annan tyttären kotiopettajana. George löytää itsensä hyvin tukalasta tilanteesta, koska hänen aikomuksenaan on mennä naimisiin Annan kanssa. Oman panoksensa kuohuviin tunteisiin tuo Annan täysi-ikäinen poikapuoli.

Kielletyt tunteet on psykologinen romaani, jossa seurataan Georgen mielenliikkeitä ja tunteiden heilahteluja yksityiskohtaisen tarkasti. Muutaman kerran päästään myös Annan ajatuksiin. Sen sijaan Sophy jää Georgen ja Annan katseiden varaan. Hänestä emme pääse selville. Onko hän sellainen kuin näyttää vai pelkkä onnenonkija? Kirjan lopussa on kyllä eräänlainen vihjaus.

Minä viihdyin hyvin tämän ihmissuhdedraaman parissa. Siihen toivat oman säväyksensä aikakauden yläluokan käytöstä säätelevät normit, joita Wharton käsittelee hienovaraisella ironialla.

George pohti, ettei ihmisten olisi koskaan tarvinnut keksiä käytöstapoja, elleivät he olisi ensin tehneet sosiaalisesta kanssakäymisestä ongelmallista.


Edith Wharton: Kielletyt tunteet
Suomentanut Antti Immonen
Basam Books 2023, 313 s.
Englanninkielinen alkuteos The Reef 1912

***********

Helmet-haaste: kohta 20. Kirja kertoo naisesta, joka on matkalla.

Sadan vuoden lukuhaaste: 1910-luku (bonusvuosikymmen).

4 kommenttia:

 1. Vaikuttaa just tuommoiselta hyvin ajan saatossa säilyneeltä, edelleen luettavalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä; minusta on hyvä, että tällaisia vanhoja klassikoita vielä suomennetaan.

   Poista
 2. Onpas kiva, että on suomennettu näinkin vanha teos! Saattaisinpa itsekin viihtyä kirjan parissa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihastuminen, rakastuminen, mustasukkaisuus, epäily - nämä eivät ole sadassa vuodessa muuttuneet.

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.