lauantai 29. huhtikuuta 2023

Édouard Louis: Naisen taistelut ja muodonmuutokset

 

Édouard Louisin Naisen taistelut ja muodonmuutokset oli kirjaston Bestseller-hyllyllä. Lainasin sen, vaikka en ole lukenut Louisin aiempia kirjoja. Lukemisen jälkeen tuntuu, että tästä kirjasta ei ehkä olisi kannattanut aloittaa Louisiin tutustumista.

Édouard Louis ammentaa omasta elämästään. Nyt hän kirjoittaa äidistään. Äidin tarina on ankea: kaksi epäonnistunutta avioliittoa, väkivaltaa, köyhyyttä, pieniä iloja, jotka vain korostavat ankeutta. Yksitoikkoisena toistuva näköalaton arki ei valitettavasti ole ainutlaatuista.

(Aloittaessani sinun tarinaasi halusin kertoa erään naisen tarinan, mutta nyt tajuan, että sinun tarinasi on tarina ihmisestä, joka taisteli saadakseen olla nainen, vastustaakseen sitä olemattomuutta, johon elämäsi ja elämä isän kanssa oli sinut pakottanut.)

Lainauksen sulut ovat kirjasta.

Louis kertoo äitinsä elämästä, mutta enemmän hän sanoo omasta suhteestaan äitiin. Ikään kuin hän haluaisi pyytää anteeksi omaa käytöstään äitiä kohtaan, käytöstä, jota hän kutsuu henkiseksi väkivallaksi. Hän kirjoittaa itseään vapaaksi nuoremmasta itsestään.

Enemmän kirjasta mm. blogeissa Kirjaluotsi ja Tuijata. Kulttuuripohdintoja.


Édouard Louis: Naisen taistelut ja muodonmuutokset
Suomentanut Lotta Toivanen
Tammen Keltainen kirjasto 2022, 103 s.
Ranskankielinen alkuteos Combats et métamorphoses d’une femme 2021

***********

Helmet-haaste: kohta 41. Kirjan kirjailija on syntynyt 1990-luvulla.

4 kommenttia:

 1. Louis on mielenkiintoinen kirjailija, joka ei päästä lukijaansa ihan helpolla kuten "Kuka tappoi isäni" jo osoitti. Hänen eittämättömiä vahvuuksiaan ovat tekstin kieliasu ja ilmaisukyky kuin myös mielialojen ja tunnetilojen välittäminen.
  Tuo "itsestään vapaaksi kirjoittaminen" tuntuu osuvalta kiteytykseltä;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun pitäisi varmaan lukea Kuka tappoi isäni täydentämään tätä äidistä kertovaa kirjaa.

   Poista
 2. Minulle tämä äitikirja oli mieluinen. Alle olin lukenut sen Kuka tappoi isäni, joka on tunnelmaltaan kovin erityyppinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ymmärtänyt, että tästä on yleensä pidetty.

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.