keskiviikko 17. toukokuuta 2023

Pasi Ilmari Jääskeläinen: Harjukaupungin salakäytävät

 

Olen lukenut aikaisemmin Pasi Ilmari Jääskeläisen romaanin Lumikko ja yhdeksän muuta, jonka erikoisesta maailmasta pidin. Helmet-haasteen kohta ’Kirjassa ollaan maan alla’ johdatti minut ajattelemaan Harjukaupungin salakäytäviä. Vietin elämäni ensimmäiset seitsemän vuotta Jyväskylässä, ja vanha rakkauteni kaupunkia kohtaan lisäsi mielenkiintoa.

Kustantaja ja kirkkovaltuutettu Olli Suominen (!) on liittynyt Facebookiin. Hän tulee hyväksyneeksi ystäviinsä lapsuudenkavereitaan, joiden kanssa hän oli muodostanut viisikon, mutta joihin hän ei ollut pitänyt yhteyttä erään järkyttävän tapauksen jälkeen. Viisikko oli seikkaillut harjun salakäytävissä. Nyt ystäviltä alkaa tulla uhkaavia viestejä.

Facebookin kautta Olli saa yhteyden myös entiseen ihastukseensa Kerttu Karaan, josta on juuri tullut kansainvälinen menestyskirjailija. Kertun kirja on Elokuvallinen elämänopas. Hänellä on omaperäisiä teorioita merkityksellisyyshiukkasista, elokuvallisesta syväminästä ja hitaasta jatkumohakuisuudesta. Kertun avulla Olli on pääsemässä pois oman elämänsä hitaasta jatkumohakuisuudesta. Harjukaupungin salakäytävistä voisi sanoa, että sen aiheena on keski-ikäisen miehen aviokriisi. Kuulostaa tylsältä, mutta sitä kirja ei todellakaan ole. Siinä on elokuvallinen rakkaustarina, suuri salaisuus ja rikosjuoni. Siinä on maaginen Jyväskylä. Ja erityisesti siinä on katoavia sateenvarjoja.

Wikipedian mukaan Jääskeläinen kutsuu kirjoitustyyliään reaalifantasiaksi. Harjukaupungin salakäytävissäkin on fantasiaelementtejä, varsinkin juuri niissä salakäytävissä. Eniten pidin kirjassa elokuvaviittauksista, joita on paljon. Onneksi olin nähnyt suurimman osan mainituista – ja lainatuista – elokuvista.

”Kaksi mustaan nahkaan pukeutunutta nuorta seisoi toisiinsa kietoutuneina keskellä aulaa, välittämättä mistään muusta kuin toisistaan ja suudelmasta, johon olivat antautuneet. Olli muisti elokuvan Hurjapäät ja Kathien sanat Johnnylle: Kunpa olisin menossa jonnekin. Kunpa sinä olisit menossa jonnekin. Voisimme mennä yhdessä.”

Vinkki lukijoille: Kannattaa kääntää viimeiseltä sivulta näyttävältä sivulta eteenpäin. Siellä on vielä pienellä painettu teksti, jossa on yllätys.


Pasi Ilmari Jääskeläinen: Harjukaupungin salakäytävät
Atena 2010, 376 s.

***********

Helmet-haaste: kohta 5. Kirjassa ollaan maan alla.

8 kommenttia:

 1. Aikamoista riskinottoa, että piilotetaan yllätys viimeiseltä näyttävän sivun jälkeen. Mutta hauskaa... En ole lukenut tätä kirjailijaa, mutta kiinnostavalta kuulostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllätyksen ohittaminen ei pilaa tätä kirjaa. Se on eräänlainen lisäulottuvuus.
   Jos haluat tutustua Pasi Ilmari Jääskeläiseen, suosittelen romaania Lumikko ja yhdeksän muuta. Siinä pyöritään kirjallisuusmaailmassa.

   Poista
 2. Lumikko ja yhdeksän muuta on mahtava romaani! Harjukaupungin salakäytävät minulla on omassakin hyllyssä, mutta vielä(kin) lukematta. Jostain syystä ei ole tullut sopivaa lukuhetkeä sille. Ja tämähän tosiaan sopisi tuohon Helmet-haasteen kohtaan, joten ehkäpä minäkin luen tämän siihen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumikko ja yhdeksän muuta on ainakin kansainvälisesti menestynein Jääskeläisen romaani. Se on käännetty monelle kielelle.

   Poista
 3. Minulla on suunnitteilla sama kirja samaan Helmetin kohtaan. Luin tämän joskus vuosia sitten, mutta en muista oikein mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä on niin paljon kaikenlaista, ettei ole ihme, ettei pysy muistissa.

   Poista
 4. Pistin Helmetin kohtaan jo Smittenin murhan, kun kuollut löytyi syvältä kaivosta. Jääskeläisen kirjoja voisin lukea ihan mielelläni.

  VastaaPoista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.