lauantai 3. kesäkuuta 2023

Jane Austen: Uskollinen ystävänne

 

Uskollinen ystävänne. Kootut kertomukset sisältää kolme kirjenovellia ja yhden lyhyen kirjeromaanin. Ne ovat kaikki Jane Austenin varhaistuotantoa.

Kolme sisarta. Varakas naapuri kosii perheen vanhinta tytärtä Marya. Jos hän ei suostu, mies sanoo kosivansa seuraavaa tytärtä ja jos hänkään ei suostu, niin sitten nuorinta sisarta. Ensimmäisessä kirjeessä Mary selittää tilanteen ystävälleen. Hän kertoo inhoavansa kosijaa ja sanoo joka toisessa lauseessa suostuvansa kosintaan ja joka toisessa kieltäytyvänsä. Kun hän on äitinsä ja sisartensa läsnä ollessa suostunut, alkaa neuvottelu taloudellisista ehdoista. Maryn vaatimukset vaunuista ym. nousevat mahdottomiksi.

Rakkaus ja ystävyys. Yliampuva tarina, jossa nainen kertoo erikoisista elämänvaiheistaan varoitukseksi ystävänsä tyttärelle. Kirjeistä käy ilmi, että hän on itse ollut ajattelematon, typerä ja kiittämätön. Tarinassa on uskomattomia yhteensattumia, ja naiset pyörtyilevät koko ajan. Liioittelu on niin voimakasta, että novelli on varmaan tarkoitettu parodiaksi naisille suunnatuista romanttisista kertomuksista. Kirjan esipuheen mukaan Austen kirjoitti tämän novellin 14-vuotiaana.

Lesleyn linna. Kaksi sisarta asuu syrjäisessä Lesleyn linnassa. Heidän veljensä on juuri lähtenyt muualle toipuakseen masennuksesta jäätyään vaimonsa hylkäämäksi. Sisarusten huikentelevainen isä liehuu Lontoossa ja menee yllättäen naimisiin. Tytöt inhoavat äitipuoltaan, ja pelkäävät menettävänsä viimeisetkin rippeet tulevasta perinnöstään. Novellissa on sisarten ja heidän ystäviensä (tai muka-ystäviensä) välillä ristiin rastiin kulkevia herkullisen myrkyllisiä kirjeitä, jotka ovat täynnä keskinäistä piikittelyä. Kertomus on keskeneräinen.

Lady Susan. Lady Susan on jäänyt leskeksi ja miehensä jäljiltä vähävaraiseksi. Hän on kaunis ja hyvin itsekeskeinen. Kuusitoistavuotiasta tytärtään hän pitää hankalana kiusankappaleena. Lady Susanin suurin taito on hurmata miehiä. Hän on ”Englannin taidokkain koketti” ja ”ansioitunut keimailija”. Hänen tavoitteenaan on naittaa tytär miehelle, jota tyttö ei voi sietää. Itse hän ei ole aikeissa mennä naimisiin aivan heti, koska hän on juuri valloittanut tavoittamattoman – eli naimisissa olevan – miehen. Lady Susan saapuu rahanpuutteessaan pitkälle vierailulle lankonsa perheen luo. Siellä hän aiheuttaa hurmaustaidoillaan suurta hämminkiä. Lopuksi kaikki ei suju aivan ladyn tahdon mukaisesti. Tytär pelastuu avioliitolta, ja Lady Susan nai itse tytölle tarkoittamansa miehen. Tämän kirjeromaanin pohjalta on tehty elokuva Love & Friendship, jonka katsoin televisiosta muutama vuosi sitten. Elokuva ei ole mikään täysosuma, mutta silti se oli ihan viihdyttävä.

Kertomuksissa oli Austenin perusasetelma: yläluokkaisia naisia, joiden oli löydettävä aviomies elättäjäkseen. Päähenkilöt eroavat myöhemmistä romaaneista sikäli, että heidät nähdään naurettavina ja itsekkäinä. Sellaisia sivuhenkilöitä Austenin romaaneissa on ylen määrin, mutta päähenkilöt ovat sympaattisia ja samastuttavia.

Esipuheessa suomentaja Inkeri Koskinen kirjoittaa kirjeromaanien historiallisesta merkityksestä ja Jane Austenin suhteesta niihin.


Jane Austen: Uskollinen ystävänne. Kootut kertomukset
Suomentanut Inkeri Koskinen
Helmi Kustannus 2007, 230 s.
Englanninkieliset alkuteokset The Three Sisters, Love and Friendship, Lesley Castle ja Lady Susan 1700-luvun lopulta
Kannen kuva: Jacques Louis David: Portrait of Madame Raymond de Verninac

6 kommenttia:

  1. Mää kerran jo lainasin tän, mutta palautin koskaan aloittamatta. Pitänee lainata uudelleen. Kuulostaa sopivan pöhköiltä nää novellit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Novellit ovat varsin hauskaa luettavaa, kun pääsee sisälle tyyliin.

      Poista
  2. Minulla on ollut tämä pokkarina jo pari vuotta, mutta en ole päässyt oikein alkuun. Jospa jonain päivänä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensimmäinen novelli Kolme sisarta on lyhyt. Siitä olisi helppo aloittaa.

      Poista
  3. Minä luin tämän kirjan joitakin vuosia sitten. Muuta en ole Austenilta lukenutkaan. Tykkäsin tuosta huumorista, jossa itsekehu ja toisen väheksyntä on oltu piilottavinaan höpspihin kirjeisiin ja muuhun hupatukseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos pidit näistä novelleista, voisit pitää Austenin kirjoistakin.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.