tiistai 17. lokakuuta 2023

Benjamín Labatut: Maailman kauhea vihreys

 

Pidin tästä tieteentekijöistä kertovasta kirjasta todella paljon. Maailman kauhea vihreys välttelee luokitteluja. Tavallinen romaani se ei ole, mutta se on julkaistu Tammen Keltaisessa kirjastossa. Siinä on tutkijoiden minielämäkertoja räväkästi kerrottuna, ja se keskittyy pitkälti heidän merkitykseensä tieteelle.

Kirjaan valitut tieteilijät ovat olleet oman alansa huippuja. He ovat olleet varsin originellia porukkaa. Elämänvaiheet kuulostavat välillä uskomattomilta, mutta (Wikipediasta tarkistettuna) ne ovat yleensä totta. Kirjailija Labatut sanoo Kiitoksissaan, että kirja on fiktiota, joka perustuu todellisuuteen.

Kirja alkaa kemisteillä, jatkuu matemaatikoilla ja päättyy fyysikoihin. Tieteen tekemiselle omistaudutaan perin pohjin. Matemaatikko Alexander Grothendieckistä sanotaan:

Hän antoi vuosikausien ajan kaikkensa matematiikalle, kaksitoista tuntia päivässä, seitsemän päivää viikossa. Hän ei lukenut lehtiä, ei katsonut televisiota eikä tuntenut elokuvia. Hän piti rumista naisista, ränsistyneistä asunnoista ja nuhjuisista huoneista. Hän työskenteli sulkeutuneena kylmään toimistoon, jonka seiniltä putoili rapistunut maali.

Kirjasta välittyy epäilevä asenne tiedeuskoon. Kemistien kohdalla käy selväksi, että sama tutkija voi tehdä ihmiskuntaa hyödyttävän keksinnön (Fritz Haber: typpilannoitteissa käytettävän ammoniakin valmistusmenetelmä, Nobel 1918) ja olla mukana joukkotuhoaseiden kehittämisessä (Haber: taistelukaasut). Edellä mainittu Grothendieck pyrki ”kaikkien matemaattisten olioiden perustavien rakenteiden paljastamiseen”, mutta hän lopetti tutkimisen uransa huipulla ja kehotti sitä ennen yhdellä luennollaan opiskelijoita luopumaan matematiikan harjoittamisesta.

Maapalloa eivät tuhoaisi poliitikot vaan heidän itsensä kaltaiset tiedemiehet, jotka ”kulkivat kuin unissakävelijät kohti maailmanloppua”.

Fyysikoista kertovan osuuden otsikkona on Kun lakkaamme ymmärtämästä maailmaa. Siitä osasta pidin eniten. Siinä keskitytään fyysikoihin, jotka vaikuttivat merkittävästi kvanttimekaniikan syntyyn: Louis de Broglie, Erwin Schrödinger, Werner Heisenberg. Bohr ja Einsteinkin näyttäytyvät. Oli mukava kerrankin lukea kirjaa, jossa puhuttiin ja väiteltiin aalto-hiukkasdualismista, Schrödingerin yhtälöstä ja Heisenbergin epätarkkuusperiaatteesta. Tämän osuuden varoitus on laitettu Heisenbergin näkemään uneen. Siinä ihmiset ”olivat muuttuneet hetkessä tuhkaksi sokaisevan valon loisteessa”.

Maailman kauheaa vihreyttä voin suositella kaikille lukijoille. Siitä nauttiakseen ei tarvitse olla perehtynyt matematiikkaan ja luonnontieteisiin, niin sujuvasti ja ymmärrettävästi se on kirjoitettu.


Benjamín Labatut: Maailman kauhea vihreys
Suomentanut Antero Tiittula
Tammen Keltainen kirjasto 2023, 206 s.
Espanjankielinen alkuteos Un verdor terrible 2020

4 kommenttia:

  1. Tämä on kyllä uteloittanut, ja varmaan se pitää jossain vaiheessa käydä nappaamassa luettavaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa lukea. Löydät kirjan varmaan helpoiten englanniksi tai ranskaksi.

      Poista
  2. Oih, kuulostaa tosi kiinnostavalta - varsinkin tuon viimeisen lisäyksesi jälkeen. Just ehdin ajatella, että hmm kvanttimekaniikka ja hiukkaset, hmm matematiikka... Voisin ehkä ostaa toiselle joululahjaksi ja lähestyä kirjaa sitä kautta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joululahja-aikeesi on varmaan oikein hyvä tässä tapauksessa. Tutkijoiden elämänvaiheet ja tieteen tekemisen moraali ovat ihan yleistajuista luettavaa.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.