lauantai 14. lokakuuta 2023

Laila Hirvisaari: Lehmusten kaupunki

 

Lehmusten kaupunki on Laila Hirvisaaren rakkaudenosoitus kotikaupungilleen Lappeenrannalle. Lukemani kuvitettu painos on vuodelta 2010. Siinä on Hirvisaaren alkusanat, joissa hän kertoo lyhyesti omista muistoistaan jatkosodan ajalta. Kirjan kuvat ovat valokuvia 1920–30-lukujen taitteesta, johon romaanin tapahtumat on sijoitettu. Alun perin Lehmusten kaupunki ilmestyi 1972.

Lehmukset olivat täydessä loistossaan. Ne täyttivät kaupungin kadunvieret, ne suhisivat hiljaisessa tuulessa ja antoivat varjoa kuumana päivänä. Niiden alla oli vilpoista seisoa ja sateella ne suojasivat. Parasta sittenkin oli sateen jälkeen, kun käveli Kasinon puistossa ja veti raikasta tuoksua itseensä, näki pisaroita lehmusten lehdillä ja sai niskaansa ryöpyn vettä kun jäi seisomaan lehmuksen alle.

Lehmusten lisäksi Lappeenrannalle oli tunnusomaista Rakuunarykmentti. Rykmentti on suuressa osassa Lehmusten kaupungissa. Upseereiden päiväohjelmaan tutustutaan ruokailutapoja ja välillä rajuakin juhlimista myöten. Hevostalleilla käydään myös. Asepalvelustaan suorittavista rakuunoista eniten esiintyy ratsupalvelija Tukeva, josta on tehty humoristinen hahmo. Usein hän tuntuu kyllä järkevämmältä kuin ikuisessa rahapulassa kärvistelevä esimiehensä luutnantti Vehmas.

Upseerien ei ollut tapana seurustella kaupungin naisten kanssa, mutta kirjaan tuovat romantiikkaa luutnantit Vehmas ja Lunden sekä ystävykset Ilona ja Liisa. Liisan isä on rikas rautakauppias, joten hän kelpaa vaimoksi upseerille. Ilonan tausta ei ole tarpeeksi hyvä. Rakastavaisten kohtalot kulkevat eri suuntiin.

Lehmusten kaupunki antaa lukijalle kaunista kaupunkikuvausta, tarkkoja historiallisia yksityiskohtia ja dramaattisia ihmissuhteita. Laila Hirvisaaren Lehmusten kaupunki -sarja kasvoi lopulta seitsenosaiseksi. Esipuheessa hän sanoo, ettei esikoisteosta kirjoittaessaan tiennyt aloittavansa sarjaa.


Laila Hirvisaari: Lehmusten kaupunki
Otava 2010, 511 s.
Romaani ilmestyi ensimmäisen kerran vuonna 1972 nimellä Laila Hietamies: Lehmusten kaupunki

***********

Lehmusten kaupungilla saan täytetyksi jo alun perin vaikeana pitämäni Helmet-haasteen kohdan 36. Olet ennakkoluuloinen kirjan kirjoittajaa kohtaan. En ole lukenut aikaisemmin mitään Hirvisaarelta ja oikeastaan en osaa sanoa, miksi. Ehkä syynä on se, että Lehmusten kaupungin ilmestymisen aikaan olin koululainen, jonka lukemisharrastus suuntautui aivan toisenlaiseen kirjallisuuteen Steinbeckista Hesseen ja Dostojevskiin.

4 kommenttia:

  1. Kiva kun olet lukenut Lehmusten kaupungin. Tämä sarja on niin ihastuttava, mielestäni paras Hirvisaaren historiallisista sarjoista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tulinpa lopulta tutustuneeksi tähän suosittuun kirjailijaan. En nyt kuitenkaan vielä suunnittele koko Lehmusten kaupunki -sarjan lukemista.

      Poista
  2. Minun ikäisilleni Hirvisaaren tuotanto on aika sellaista "mummo-osastoa", mutta olen kyllä pitänyt kovasti niistä parista kirjasta, jotka olen lukenut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinhän se on, että kirjailijasta pitäisi muodostaa käsitys vasta kun on lukenut häneltä jotakin.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.