maanantai 29. huhtikuuta 2024

Eva García Sáenz de Urturi: El silencio de la ciudad blanca

 

El silencio de la ciudad blanca (Valkoisen kaupungin hiljaisuus) on Eva García Sáenz de Urturin ensimmäinen dekkari vuodelta 2016. Siitä tuli Espanjassa valtavan suosittu. Kirjastosta saamani kappaleen painos on kahdeksastoista. Kirja aloittaa valkoiseen kaupunkiin eli Vitoriaan sijoitetun trilogian. Se esittelee Krakenin eli komisario Unai López de Ayalan, jonka tutkimukset jatkuvat trilogian jälkeen niin sanotussa Kraken-sarjassa. Tästä kirjasta ei selvinnyt, mistä syystä Unaita oli jo kouluaikana alettu kutsua mytologisen norjalaisen merihirviön nimellä. García Sáenz de Urturin kirjoja ei ole suomennettu, mutta englanniksi ne on käännetty kaikki.

Kaksikymmentä vuotta sitten Vitoriassa oli tehty sarja murhia, joissa uhrit – aina kaksi yhdessä – oli jätetty kaupungin historiallisiin nähtävyyksiin vuosisatojen mukaan etenevästi. Uhrien iät kasvoivat myös, viiden vuoden välein. Murhatapa oli aina sama, ja uhrit oli aseteltu tietyllä tavalla seremoniallisesti. Murhat loppuivat, kun niistä syytetty arkeologi vangittiin ja tuomittiin. Hänet sai kiinni identtinen kaksoisveli, joka oli poliisi. Vangin oli määrä päästä kohta koevapauteen, mutta murhat alkoivat uudelleen ennen hänen vapauttamistaan. Murhasarja jatkui juuri siitä kohdasta, johon uhrien iät olivat jääneet ja muutenkin aivan samanlaisena kuin ennen.

Kirjan nimessä oleva kaupungin hiljaisuus viittaa siihen, että ihmiset eivät kerro, mitä tietävät. On asioita, jotka ovat kaikkien tiedossa, mutta niistä vaietaan. Tämä liittyy varsinkin vuosikymmenten takaiseen aikaan, jossa alkoi kehittyä syy rikoksiin. Lukijalle kerrotaan vanhoista tapahtumista nykytutkimusten välissä, joten hänellä on enemmän tietoa kuin poliiseilla.

El silencio de la ciudad blanca on hyvä dekkari, jonka suosion voin ymmärtää. Murhia on paljon, mutta mitään raakuuksia ei kuvata. Juoni on tarpeeksi kiemurainen pitääkseen mielenkiintoa yllä. Päähenkilö Kraken ei ole mikään ongelmakimppu nykydekkareiden yleiseen tapaan, vaikka hänen menneisyydessään on yksi traumaattinen tapahtuma. Hänen lämmin suhteensa isoisään tekee hänestä sympaattisen. Vähän kirjassa häiritsi se, että kansainvälistäkin huomiota herättänyttä vakavaa rikossarjaa tuntuivat tutkivan vain Kraken ja hänen työparinsa komisario Estíbaliz Ruiz de Gauna (Esti). Sama vähien poliisien ilmiö on useissa tv:n poliisisarjoissa.

Kirjailija on kotoisin Baskimaan itsehallintoalueella sijaitsevan Vitorian lähistöltä. Hän panostaa tapahtumaympäristön kuvaamiseen. Kaupungin maamerkit tulevat tutuiksi, samoin lähiseudun historialliset nähtävyydet. Vitorian kaupungin sivuilta selviää, että siellä järjestetään tähän kirjaan perustuvia turistikierroksia.


Eva García Sáenz de Urturi: El silencio de la ciudad blanca
Planeta 2017, 18. painos, 476 s.
Ensimmäisen painos 2016

***********

Kaikissa dekkareissa valehdellaan, niin tässäkin. Sijoitan siis kirjan Helmet-haasteen kohtaan 29. Kirjassa valehdellaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.