maanantai 1. lokakuuta 2012

Nuruddin Farah: Perhesalaisuuksia


Perhesalaisuuksia on kirja Somaliasta. Kirjan nykyaika sijoittuu Siad Barren hallinnon lopulle, aikaan juuri ennen kuin Somalia romahti. Vähän yli kolmekymppinen Kalaman saa ei-toivotun vieraan lapsuudestaan. Sholoongo on muutaman vuoden Kalamania vanhempi ja he puuhasivat lapsina – tai nuorina – kaikenlaista valonarkaa. Sholoongon paluu johtaa vanhojen asioiden penkomiseen ja salaisuuksien paljastumiseen.

Kalamanilla on tietokonefirma Mogadishussa, mutta hän viettää paljon aikaa isoisänsä Nonnon maatilalla. Nonno on Kalamanille vanhempiakin tärkeämpi. Sholoongo asuu miehensä kanssa Yhdysvalloissa. Häntä pidetään muodonmuuttajana, eräänlaisena shamaanina, ja jotkut uskovat hänen pystyvän ottamaan eläimen hahmon.

Sholoongon aiheuttama mullistus Kalamanin perheessä vertautuu valtion hajoamiseen. Nonno ei löydä ensimmäistä italialaisten siirtomaaviranomaisten antamaa henkilöllisyystodistustaan ja Kalaman miettii:
”Seistessämme sanattomina keskellä tätä hävitystä, jonka hän oli aiheuttanut kaikelle näköpiirissä olevalle, mietin emmekö me nyt täällä talon sisällä katselleet pienoismallia ulkona vallitsevasta yhteiskunnallisesta epäjärjestyksestä."
Perhesalaisuuksissa ihmisten väliset suhteet ovat hyvin seksuaalisia. Tekoja kuvataan tarkasti kuukautisveren juomista myöten.

Kirja on aika raskas luettava. Siinä on paljon eläimiä, unia ja sanontoja, joihin sisältyvän symboliikan ymmärtäminen vaatisi parempaa kuvatun kulttuurin tuntemista. Filosofiaa opiskelleen isoisän puheet ovat joskus niin korkealentoisia, että niitä ei ymmärrä. Jopa kirjan muut henkilöt toteavat, että eivät ymmärrä. Kalamanin perheen suuren salaisuuden lisäksi salaisuuksista puhutaan paljon muutenkin.
”Kysymys on salaisuuksista ja miten niistä voisi hyötyä. Somalien mukaan kaivot sisältävät salaisuuksia jinneistä, jotka asuvat kuvajaistensa mysteereissä. Tupruavan savun uskotaan sisältävän tuntemattoman määrän salaisuuksia, jotka saa selville märkää puuta nuolevista liekeistä. Myös auringonkukan huumaavassa huojunnassa on salaisuuksia."
Nuruddin Farah: Perhesalaisuuksia
Suomentanut Seppo Loponen
Otava 1999. 347 s.
Englanninkielinen alkuteos Secrets, 1998

10 kommenttia:

  1. Hienoa, että bloggaisit teoksesta, pitäisi joskus itsekin lukea afrikkalaisia teoksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Afrikkalaisista kirjailijoista minut on yllättänyt positiivisesti Wole Soyinka (nobelisti, kuinka ollakaan) ja hänen muistelmateoksensa Aké, lapsuusvuodet.

      Poista
  2. Tämä vaikuttaa kirjalta josta voisin tykätä! kannen perusteella tuskin olisin kirjaan tarttunut, kiitos siis sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että kiinnostuit! Tämähän sopisi vaikka kirjalliseen maailmanmatkaasi. Kirjan kansi on todella aika vaisu.

      Poista
  3. Kirja Somaliasta, miten mielenkiintoista olisi lukea nykykulttuurista siellä. Tuo raskaslukuisuus vähän epäilyttää, ja mystisyys, mutta silti kiinnostavan oloinen teos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjasta näkyy hyvin nykyajan (tietokonefirma ym.) ja vanhojen uskomusten kohtaaminen. Mutta melko raskaslukuinen se on.

      Poista
  4. Kiinnostavaa lukea tästä postaus. Mä ostin kirjaston poistomyynnistä tämän kirjan joku aika sitten (ehkä noin vuosi?) ja siellä kirjahyllyssä tämäkin on odottanut vuoroaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisi kiva tietää, mitä mieltä olet kirjasta, sitten kun luet sen. En löytänyt Perhesalaisuuksista aiempia postauksia.

      Poista
  5. Sain tämän juuri luettua. Minustakin tuntui, etten ymmärtänyt läheskään kaikkea kirjan symboliikkaa kunnolla. Varmaankin Somalian kulttuurin parempi tuntemus olisi auttanut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet oikeassa. Taustalla olevan kulttuurin tunteminen avaisi kirjaa paremmin.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.