lauantai 27. lokakuuta 2012

Alexandra Salmela: 27 Eli kuolema tekee taiteilijan


Tyypilliseen tapaani luin tämän kirjan vasta nyt, kaksi vuotta ilmestymisen jälkeen. Alexandra Salmelan 27 Eli kuolema tekee taiteilijan voitti Helsingin Sanomien parhaan esikoiskirjan palkinnon ja oli Finlandia-palkintoehdokkaana. Kaikki kirja-alaa seuraavat muistanevat, minkälainen keskustelu seurasi, kun huomattiin, että slovakialainen Salmela ei ollutkaan Suomen kansalainen, vaikka palkinnon säännöt edellyttivät kansalaisuutta.

Kirjan idea selviää sen nimestä. 27 vuotta täyttänyt Angie (oikealta nimeltään Marta) haluaa tehdä jotakin suurta ja sitten kuolla ja tulla siten ikuisesti kuuluisaksi, kuten hänen idolinsa Jim Morrison, Janis Joplin ja monet muut 27-vuotiaana kuolleet taiteilijat. Angie ei ole muusikko. Hän aikoo kirjoittaa kirjan. Angie on opiskellut suomen kieltä ja hän päätyy Suomeen, syrjäiseen kylään, kolmilapsisen perheen saunamökkiin kirjaansa kirjoittamaan.

Angie on haihattelija. Hän kirjoittaa erilaisia tekstinpätkiä (joycemaista tajunnanvirtaa, sketsin, modernia kansankuvausta, runon Jim Morrisonin tyyliin, ja niin edelleen ja niin edelleen) ja lähettää niitä ystävälleen Marekille, joka kerta toisensa jälkeen tyrmää kirjoitelmat suorasukaisesti.

Kirjassa on Angien lisäksi muitakin kertojia, on kissaa ja jopa pikkulapsen pehmopossua. Kertojaratkaisu tekee kirjasta hieman sekavan. Kirjoitustyylissä on huumoria ja ironiaa. Ainoa teksti, jota myös Marek hieman kehuu, sisältää Angien itseironiaa. En mitenkään erityisemmin ihastunut tähän kirjaan, mutta Alexandra Salmelan kielenkäyttöä on ihailtava. Vasta aikuisena kielen oppinut kirjoittaa hienoa ja luovaa suomea.

Valitsin tähän tekstinäytteen, joka sopii kohta alkavaan ruskan jälkeiseen vuodenaikaan.
"Tuijotan ikkunasta, tuijotan ohitse kiitäviä ruskeahkonharmaita peltoja, vihertävänharmaita kuusimetsiä, punertavanharmaita puutaloja valkoharmaine koivikkoineen, kellertävänharmaine hiekkakasoineen ja hopeanharmaine farmariautoineen, oranssinharmaita traktoreita, tummanharmaan harmaita hevosia ja ruskeanharmaita lehmiä. Maalaismaisema vaikuttaa yhtä houkuttelevalta kuin haalistunut postikortti. Harmaalla tiellä harmaassa sumussa matelevat harmaat autot, joista ei näy kuin sokaisevan kirkkaita ajovaloja."
Tästä kirjasta on kirjoitettu monessa blogissa, mutta linkitän vain Mari A:n perusteellisen arvion (jonka luin vasta kirjoitettuani oman tekstini ja jossa lainataan täsmälleen samaa kohtaa kuin minä edellä lainasin!).

Alexandra Salmela: 27 Eli kuolema tekee taiteilijan
Teos 2010. 312 s.

7 kommenttia:

 1. Ostin myös tämän kirjan, haluan lukea, kun pärjäsi näissä "palkintoraadeissa".
  Luultavasti luen tämän vasta ensi vuonna.
  Kirja on minusta julkaisuvuoden jälkeen ollut pimennossa, mutta nyt pääsi sentään blogiisi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa lukea, vaikka minä en kehunutkaan. Ehkä on hyvä, että joku lukee kirjoja (ja muistuttaa niistä) myöhemmin, eikä heti ilmestymisen jälkeen.

   Poista
  2. Nyt se on luettu ja blogattu.

   En onneksi lainannut samaa kohtaa :)

   Kirjoittamasi "Kertojaratkaisu tekee kirjasta hieman sekavan" näen sarkasmina, kertojaratkaisu teki kyllä kirjasta hieman vaikeaselkoisen :)

   Poista
 2. Hei, teen äidinkielen lopputyötäni Alexandra Salmelasta. Jos kerta olet lukenut hänen esikoisromaaninsa hiljattain voisitko auttaa minua ja vastata muutamaan Salmelaa koskevaan kysymykseen. Kyseessä olisi siis ns. "fanihaastattelu" jossa esiintyy kysymyksiä mielipiteistäsi tästä kirjasta ja Alexandra Salmelasta. Jos sinuun pystyy ottamaan sähköpostitse yhteyttä voisin meilata kysymykset sinulle eteen päin. Toivottavasti suostut tähän, se auttaisi minua kovasti.

  T. Petriina

  VastaaPoista
 3. Minäkään en ole tätä vielä lukenut, mutta tämä kylä kiinnostaa - senkin vuoksi, että siinä kirjoitetaan :-). Kiitos tästä, joka palautti tämän taas paremmin mielen päälle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Angien kirjoittaminen vaikuttaa aika harrastelijamaiselta. Hänellä on enemmän haluja tulla kuuluisaksi kuin kärsivällisyyttä kirjoittaa. Mutta kirja on varmasti kiinnostava itse kirjoittavalle.

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.