sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

P. D. James: Valepotilas

Valepotilas on P. D. Jamesin varhaisia Adam Dalgliesh -dekkareita, joita on suomennettu vasta nyt. Kirja on ilmestynyt jo vuonna 1971, mutta suomeksi se saatiin viime vuonna.

Kaksi opiskelijaa murhataan sairaanhoitajakoulussa. Koulu on sairaalan yhteydessä ja opiskelijat työskentelevät siellä osana opintoja. Opiskelijat asuvat koulurakennuksessa, samoin kuin muutama henkilökuntaan kuuluva hoitaja ja opettaja. Epäiltyjen joukko on rajattu, joten kyseessä on tavallinen arvoitusdekkari. Toinen perinteinen piirre on rikosten tiukka minuuttiaikataulu.

Ensin kaikista tuntuu mahdottomalta ajatella, että nuoret tytöt olisi todella murhattu. Mikä voisi olla syynä? Tutkinnan edetessä motiiveja alkaa ilmaantua. Lopullinen syy on sellainen, että vuonna 1971 sitä pystyi käyttämään, mutta ei voisi käyttää enää.

Pidin Valepotilaasta, kuten olen yleensäkin pitänyt P. D. Jamesin kirjoista. Tässä on hienosti valittu tapahtumaympäristö. Koulu on vanhassa talossa nimeltä Nightingale House ja sen kuvaus tuo heti mieleen englantilaisten elokuvien ja sarjafilmien linnamaiset kartanot. Kehyskertomuksen hoitotyön valvontaviraston tarkastaja ajattelee heti talon nähtyään, että ”sairaanhoitajakouluksi se ei ollut koskaan sopinut vähäisimmässäkään määrin”. Koulurakennus ja sen tammikuisen synkkä ympäristö lähenevät välillä kauhuromantiikkaa, joka vaikuttaa jopa Dalglieshiin.
”Mutkassa, missä tie kapeni ennen häviämistään puiden syviin varjoihin, hän kääntyi katsomaan talon kolkkoa hahmoa, valtavaa ja synkkää kiviröykkiötä, sen yötaivasta vasten mustina erottuvaa neljää tornia.”
Myös Maria on pitänyt Valepotilaasta

P. D. James: Valepotilas
Otava 2013, 397 s
Suomentanut Kristiina Savikurki
Englanninkielinen alkuteos Shroud for a Nightingale 1971

2 kommenttia:

  1. Mulla on vielä tämä lukematta, mutta luen kirjan kyllä, sillä pidän laillasi P. D. Jamesin kirjoista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos pidät P. D. Jamesista, pidät tästäkin. Suosittelen!

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.