torstai 5. kesäkuuta 2014

Gabrielle Zevin: Tuulisen saaren kirjakauppias

Tuulisen saaren kirjakauppias on tarina A. J. Fikrystä, joka oli jäänyt leskeksi ja jonka elämä oli menossa alamäkeen. Kaikki muuttui, kun hänen kirjakauppaansa jätettiin parivuotias tyttö, Maya. Mayan hoivaaminen ja hänen isäkseen ryhtyminen pelasti Fikryn elämän.

Kirjakauppiaasta kertovassa kirjassa puhutaan tietysti paljon lukemisesta ja kirjallisuuden merkityksestä. Muutkin henkilöt kuin Fikry liittyvät jotenkin kirjallisuuteen. Pidin erityisesti komisario Lambiasesta, joka alkoi lukea Fikryn opastuksella ja päätyi pitämään poliisien lukupiiriä.

Kaikkien lukujen alussa on Fikryn kommentti jostakin novellista. Lukujen nimetkin tulevat noista novelleista. Lukemiseen olisi varmaan tullut lisää syvyyttä, jos olisi tuntenut Fikryn kommentoimat novellit, mutta valitettavasti en ollut lukenut niistä ainoatakaan. Sen sijaan seuraavassa katkelmassa on tuttuja nimiä. Lainauksen Amelia on kirjaedustaja, tämän kirjan tärkeitä henkilöitä.
”Hänen äitinsä on sanonut monta kertaa, että romaanit ovat pilanneet Amelian mahdollisuudet miesmarkkinoilla. Väite loukkaa Ameliaa, koska se antaa ymmärtää hänen lukevan vain kirjoja, joissa on klassisen romanttisia sankareita. Hän kyllä lukee silloin tällöin niitäkin, mutta yleisesti hänen makunsa on paljon laajempi. Lisäksi hän suorastaan rakastaa Humbert Humbertia henkilöhahmona, muttei silti haluaisi tätä elämänkumppaniksi, poikaystäväksi tai edes satunnaiseksi tuttavaksi. Hänen tunteensa Holden Caulfieldiä sekä Rochester- ja Darcy-herroja kohtaan ovat samat.”
Tuulisen saaren kirjakauppias on pieni sympaattinen kirja lukemisen ystäville. Se on ennalta-arvattava ja jonkin verran sentimentaalinen, mutta ei onneksi liikaa. Minulla oli kirja matkalukemisena ja helppolukuisuutensa vuoksi kirja sopi hyvin siihen tarkoitukseen.

Tästä kirjasta ovat jo kirjoittaneet ”kaikki”. Googlaamalla löytyy paljon arvioita.

Gabrielle Zevin: Tuulisen saaren kirjakauppias
Gummerus 2014, 239 s
Suomentanut Tero Valkonen
Englanninkielinen alkuteos The Storied Life of A. J. Fikry 2014
Kustantajalta saatu arvostelukappale

8 kommenttia:

  1. Kepeä ja kevyt kesäkirja, oli ajatukseni, kun kirjaa itse luin. (Täytyy myös tästä yrittää pian blogata!)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä tiivistys! Kevyt kirja, mutta ihan mukavaa luettavaa.

      Poista
  2. Minäkin luin tämän juuri. Kevyt ja viihdyttävä, sopiva kesäpäivän kirja :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kävin lukemassa arviosi. Ihan samaa mieltä olimme.

      Poista
  3. Tästä saa tosiaan enemmän irti, mitä enemmän kirjoja tuntee, ja osa, kuten rikoskirjat, joita Lambiase harrasti, meni multa viuhuen ohi. Mutta kiva kesäkirja kuitenkin, nauratti monta kertaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet oikeassa: laaja lukeneisuus parantaa tämän kirjan lukukokemusta.

      Poista
  4. Tämä oli hieno kesäkirja. Tästä jäi sama tunne kuin Harold Fryn odottamattomasta toivioretkestä, josta pidin kovasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kävinkin äsken lukemassa arviosi. "Kevyt kesäkirja" tuntuu olevan tästä yleinen mielipide.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.