lauantai 7. kesäkuuta 2014

Martin Walker: The Resistance Man

Tämä kirja on lentokenttäostos. Olin lukenut matkalle varaamani kirjat ja tarvitsin luettavaa paluulennolle.

Martin Walker on britti, joka kirjoittaa Ranskaan sijoitettuja dekkareita. Hänen päähenkilönsä on kuvitteellisen pikkukaupungin St Denisin poliisimestari Bruno. The Resistance Man on kirjasarjan kuudes osa. Sen pystyi lukemaan hyvin ilman aikaisempien kirjojen lukemista. Martin Walker oli minulle ennestään tuntematon kirjailija, vaikka luen paljon dekkareita ja vaikka Brunosta kertovan sarjan kaksi ensimmäistä kirjaa on suomennettu. Huomasin tuon myöhemmin Fennicasta. Oksan hyllyltä -blogista löytyy arvio molemmista suomennetuista, Poliisimestari Bruno ja Poliisimestari Bruno ja viinitarha.

Nimi The Resistance Man on hieman hämäävä. Juonen yhteys II maailmansodan vastarintaliikkeeseen on pieni, vaikka kirjassa puhutaankin paljon Neuvicin junaryöstöstä, joka tehtiin vuonna 1944. Kirja alkaa antiikkiesineiden varkauksista, ja pian tapahtuu myös murha. Tutkimukset laajenevat niin, että lopulta päädytään Ranskan sisä- ja ulkopolitiikkaan.
’I wish I could identify for you one election when nobody in the state apparatus tried to put his thumb on the scales,’ the Mayor said. ‘It’s what they do, part of the price we have to pay for the existence of an intelligence service. We expect them to keep us safe from terrorists, but we’ve never been very good at defining the lines they should not cross.’
Varsinaisesta arvoitusdekkarista ei ole kysymys. Murhan tekijäksi on ehdokkaita vähän ja tekijä on helppo arvata. Enemmänkin painopiste on pikkukaupungin elämän - melkein maalaiselämän - kuvaamisessa. Ruokapöydässä istutaan paljon. Brunon kokkaamista kuvataan välillä niin tarkasti, että kirjan mukaan voisi valmistaa ruokaa. Brunon nykyinen ja entinen naisystävä ovat mukana, ja melkein pääosaan nousee Brunon koiranpentu, rodultaan basset ja nimeltään Balzac.

Varsin leppoisa ja välillä hidas kirja on kyseessä, vaikka lopussa on pätkä vaaraa ja toimintaa. Dekkareita ilmestyy nykyisin paljon, eikä The Resistance Man noussut terävimpään kärkeen, vaikka tarinan miljöössä onkin omaperäisyyttä ja viehätystä.

Martin Walker: The Resistance Man
Quercus 2013, 337 s

10 kommenttia:

  1. Tykkäsin sarjan aloitusosasta tosi paljon (erinomainen kesäkirja), mutta kakkonen oli jo latteampi. Kuulostaa, ettei sarjan tyyli juuri muutu jatko-osissa. Pikkukaupungin elämää, naisasioita ja ruokajuttuja - näitä Bruno-kirjoissa näköjään on jatkossakin. :) Kytkökset Ranskan poliittisiin oloihin ovat olleet minulle sellainen kiva piristys näissä Bruno-kirjoissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saatanpa lukea kehumasi aloitusosan, jos se sattuu kohdalle kirjastossa.

      Poista
  2. Olen lukenut molemmat suomennetut, kiva tietää että näin monta osaa on tulossa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli tosiaan jo kuudes osa. Luulisi, että suomentamista jatketaan.

      Poista
  3. Kuulin Poliisimestari Brunosta muutama viikko sitten ja kiinnostuin heti. Italiaan sijoittuvista dekkareista olen ainakin tykännyt kovasti juuri miljöön vuoksi ja uskon, että Ranskaan sijoittuvissa olisi sama juttu.

    VastaaPoista
  4. Olen vähän pähkäillyt mitä lukisin käynnissä olevaa dekkarihaastetta varten. Sarjan ensimmäisen osan voisinkin laittaa listalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo ensimmäinen osa sopiikin varmasti hyvin dekkarihaasteeseen.

      Poista
  5. Ensimmäinen osa voisi tosiaan olla mielekäs luettava! Periaatteessa tämä kuvailemasi dekkarityyppi on minulle mieluisa, leppoisa eikä turhan raaka ja musta. Kesä- tai juuri lentokonelukemiksesi varmasti juuri sopiva.

    VastaaPoista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.