torstai 23. lokakuuta 2014

Messutorstai

Olin tänään kirjamessuilla koko päivän kymmenestä kuuteen. Parasta oli kirjabloggaajien oma piste Boknäsin osastolla. Alla oleva kuvani ei tee oikeutta leppoisalle ja seuralliselle tunnelmalle, eikä kalustuksellekaan. Kanssamme juttelemaan pysähtyneet messuvieraat viihtyivät yleensä pitkään tutustumassa blogeihin ja useat halusivat kirjavinkkejäkin.

Seurasin kahta kirjailijahaastattelua ja yhtä keskustelua. Markus Hotakainen on julkaissut kirjan Onko siellä ketään? Avaruuden älyä etsimässä. Aihepiiri on kiinnostanut minua kauan, joten halusin kuunnella hänen haastattelunsa. Hotakainen kertoi tuttuja asioita esim. eksoplaneettojen löytämisestä tekniikan ja havaintojen tarkkuuden parantuessa, mutta kun puhuttiin elämän ja älyn synnystä, hän esitti teorian, jonka mukaan olisi mahdollista, että ”elämän synty on aineen ominaisuus”. Ainakin minulle uusi ja vavahduttava ajatus.
Markus Hotakainen
Olen lukenut Kari Enqvistin kirjan Kosmoksen hahmo ja silloin huomasin, että hän kirjoittaa todella hyvin. Enqvistin uusi kirja on Ensimmäinen sekunti – silminnäkijän kertomus. Haastattelussa Enqvist sanoikin pyrkivänsä aikaansaamaan lukijassa myös emotionaalisen vaikutuksen, eikä vain luettelemaan faktoja.
Kari Enqvist
Keskustelu aiheesta kriitikot vs. kirjabloggaajat oli itsestään selvä ohjelmanumero. Keskustelemassa olivat Parnasson päätoimittaja Karo Hämäläinen, Helsingin Sanomien kriitikko Suvi Ahola, Kiiltomato.netin päätoimittaja Aleksis Salusjärvi, kirjabloggaaja sekä Lukulamppu.fi:n sisällöntuottaja Salla Brunou ja kirjabloggaaja Taika Dahlbom. Keskustelu sujui varsin leppoisasti, vaikka Taika Dahlbom yritti aloituspuheenvuorossaan vähän provosoida ja samoin puheenjohtajana toiminut Karo Hämäläinen keskustelun aikana. Olen itse sitä mieltä, että kirjallisuuskritiikin pitää pystyä sijoittamaan kirja laajempaan kontekstiin ja tietenkin kriitikon täytyy olla syvällisesti perehtynyt kirjallisuuden lajiin, josta kirjoittaa. Bloggaaja on usein tavallinen lukija, joka kirjoittaa mielipiteensä kirjasta. Nämä asiat mainittiin keskustelussakin. Kriitikot korostivat sitä, että kritiikki vie kirjallisuutta eteenpäin. Blogien eduksi todettiin lukijoiden välinen aktiivinen dialogi. Nämä nyt ovat vain pari omaa nostoani keskustelusta. Hyönteisdokumentissa on perusteellisempaa pohdintaa aiheesta.
Ahola, Dahlbom, Hämäläinen, Brunou, Salusjärvi
Vietin runsaasti aikaa antikvariaattiosastolla ja tein ostoksiakin, tosin maltillisesti, Niistä on tarkoitukseni kirjoittaa vasta huomisen messupäivän jälkeen.

2 kommenttia:

  1. Hmm, tuota Hotakaisen kirjaa pitäisi ehkä vilkaista joskus. Kysymykseen elämästä vierailla planeetoilla on joskus tullut törmättyä kun on tutustunut hieman geobakteereihin (jotka ovat sellainen "jos jotain elämää niin näitä"-muoto) mutta älyllisyys menee tietysti vielä askeleen eteenpäin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, Hotakaisen kirja vaikutti tutustumisen arvoiselta.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.