tiistai 14. lokakuuta 2014

Richard Ford: Rock Springs

”Kaikki tämä mistä aion kertoa tapahtui kun olin vasta viidentoista vanha, vuonna 1959, sinä vuonna jolloin vanhempani erosivat, jolloin isäni tappoi miehen ja joutui vankilaan, samana vuonna jolloin minä läksin kotoa ja koulusta, valehtelin ikäni päästäkseni armeijaan enkä enää palannut. Se oli toisin sanoen se vuosi jolloin meidän kaikkien elämä muuttui ratkaisevasti ja peruuttamattomasti – sai käänteen jota kukaan meistä ei olisi osannut kuvitella edes hurjimmissa unelmissaan.”
Rock Springs pitää sisällään kymmenen kertomusta. Ne ovat kuvauksia jostakin tärkeästä tapahtumasta, joka vaikuttaa henkilöiden loppuelämään. Kaikki eivät ole yhtä dramaattisia kuin alkuun lainaamani tarina Optimisteja, eivätkä osallistujat tapahtumahetkellä välttämättä tiedosta sen merkitystä. Joskus kyseessä on vain satunnaisen tuntuinen kohtaaminen.

Tunnelma on koko kirjassa alakuloinen. Tarinoiden ihmiset ovat kaukana amerikkalaisesta unelmasta. He ovat pikkurikollisia, työttömiä tai kouluttamattomia, jotka sinnittelevät satunnaisten töiden varassa. Lukiessa mieleen nousee elokuvista tuttuja kuvia loppumattomista maanteistä, motellien valomainoksista ja asuntovaunualueista.

Jotkut kertomukset ovat hyviä, toiset mitäänsanomattomia. Eniten pidin niminovellista Rock Springs. Kaikissa on kuitenkin jonkinlainen toteamus elämästä, siitä miten elämä on toisaalla, jossakin ulkopuolella, tai miten elämä on epäonnistunut.
”Jollakin tavalla, ilman mitään näkyvää syytä, ihmisen elämä kellahtaa päälaelleen ja ote alkaa lipsua. Ja jonakin päivänä ihminen vain herää ja huomaa olevansa juuri sellaisessa tilanteessa johon on vannonut ettei koskaan joutuisi, eikä enää tiedä mikä elämässä on tärkeää. Ja sen jälkeen kaikki on mennyttä.”
Richard Ford: Rock Springs
Tammen Keltainen kirjasto 1996, 298 s.
Suomentanut Sirkka Aulanko
Englanninkielinen alkuteos Rock Springs 1988

6 kommenttia:

 1. Olen joskus koettanut lukea Fordia, mutta 'mitäänsanomatonä kuvailee muistoja lukufiiliksistä. Taisi jäädä se kirja kesken (en nyt muista nimeä), enkä sitten ole yrittänyt mitään toista kirjaa häneltä. Ei tämäkään oikein houkuttele. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minä tämän luin ja joistakin kertomuksista pidinkin, mutta ei minusta Fordin fania tullut.

   Poista
 2. Tätä joskus suositeltiin kun olin Raymond Carveria lukenut, pitää jossain vaiheessa harkita jos ainakin jokusen novellin kokeilee...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole lukenut Carveria, joten en osaa verrata. Sinun kannattanee kokeilla.

   Poista
 3. Fordin Frank Bascombe -trilogiasta on vielä kaksi osaa lukematta, mutta Sportswriter oli minusta erinomainen. Päähenkilön hienovarainen ympäristön myötäily ja nihilismi saavuttaa upeat mitat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä tietää. Kiitos tästä kommentista. En ole lukenut Fordilta muuta kuin Rock Springsin.

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.