lauantai 11. lokakuuta 2014

Minna Lindgren: Kuolema Ehtoolehdossa

”Joka aamu Siiri Kettunen heräsi ja huomasi, ettei ollut vieläkään kuollut.”

Harvoin kirjan alkulause virittää lukijan oikeaan tunnelmaan niin osuvasti kuin tässä kirjassa. Siiri Kettunen asuu hoivakoti Ehtoolehdossa. Siellä asuvat myös hänen ystävänsä Irma ja Anna-Liisa. Kaikki rouvat ovat yli 90-vuotiaita.

Hoivakodissa tapahtuu kaikenlaista hämärää, kuten kokkipoika Teron epäselvä itsemurha, tulipalo ja asukkaiden kyseenalaiset siirrot suljetulle dementiaosastolle. Siiri ystävineen yrittää saada selvyyttä tapahtumiin, mutta ainoa kiinnostunut tuntuu olevan taksia ajava sinisilmäinen enkeli, jolla on musta nahkatakki ja joka on kiinnostunut moottoripyöristä.

Kuolema Ehtoolehdossa on luokiteltu dekkariksi ja se löytyi kirjaston jännityshyllystä. Luokittelusta huolimatta Kuolema Ehtoolehdossa on mielestäni enemmänkin kirja suomalaisesta vanhustenhoidosta ja vanhusten yrityksistä selvitä itselleen vieraaksi käyneessä maailmassa. Siinä on surkuhupaisia kohtauksia, esimerkiksi kun Siiri haluaa tallettaa käteistä rahaa omalle tililleen. Se osoittautuu lähes mahdottomaksi.

Tätä kirjaa lukiessa naurattaa tai ainakin hymyilyttää usein. Samalla ovat kyyneleet lähellä, aivan samoin kuin Siirillä ja Irmalla itsellään. Tosin sitkeinä rouvina he yleensä itkevät ensin ja nauravat sitten.

Minna Lindgren: Kuolema Ehtoolehdossa
Teos 2013, 302 s.

2 kommenttia:

  1. Pitäisi vihdoin ottaa tämä Lindgrenin teos lukuun, sanakirjakirjasta (nimi yhtäkkiä katosi päästä) pidin kovasti. Sinun tekstisi nyt innostaa tähän uudelleen, pitääpä pitää silmät aukilähikirjastossa jos sattuisi sopivasti kohdalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuolema Ehtoolehdossa kannattaa kyllä lukea, jos löydät. Ainakin minun lähikirjastossani kirja oli hyllyssä.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.