torstai 9. lokakuuta 2014

Nobel-kyselyn ja -arvonnan tulokset

Kirjallisuuden Nobel-palkinnon sai ranskalainen Patrick Modiano, yllätys jälleen kerran. En tuntenut häntä edes nimeltä, vaikka häneltä on suomennettu muutama kirja. Pitänee tutustua.

Valinta yllätti myös Nobel-kyselyyni osallistuneet, koska kukaan ei ehdottanut Modianoa. Yli kahtakymmentä kirjailijaa veikattiin. Eniten mainintoja eli neljä sai André Brink.

Kysyin myös, kuka suomalainen kirjailija ansaisisi Nobelin. Eniten ääniä sai Leena Krohn (6). Muut enemmän kuin yhden kannattajan saaneet olivat Sofi Oksanen (5) ja Pirkko Saisio (3).

Koska kukaan ei arvannut oikeaa voittajaa, arvoin osallistujista kolme, jotka saaavat kukin valita yhden seuraavista kirjoista:
 1. J. M. Coetzee: Kesä
 2. Ernest Hemingway: Nick Adamsin tarina
 3. Herta Müller: Matala maa
 4. Thomas Mann: Kuolema Venetsiassa ja muita kertomuksia (pokkari)
 5. Toni Morrison: Paratiisi (pokkari)
Perinteisellä lippusysteemillä suoritetun arvonnan voittivat MrRainfold, Henna ja vilhelmiina viuhiina. Ottakaapa minuun yhteyttä sähköpostitse ja kertokaa, minkä kirjoista haluatte. Osoite on sivulla Margit. Nopein saa valita ensin!

14 kommenttia:

 1. Onnea voittajille. Ja olipas (taas) sellainen Nobel-voittaja, joka oli minulle uusi nimi. Olin tänään nopea, ja sain varattua itselleni Hämärän puotien kujan. Muutama näkyy olevan kirjaston jonossa ko. kirjaan Oulussa. Ei aavistustakaan, millainen kirja sieltä tulee luettavaksi. :)

  VastaaPoista
 2. No toden tuli yllätyksenä, kun koskaan aiemmin kirjailijasta kuullutkaan. Sen sijaan viime vuonna voittaneen Munron kanssa minulla on menossa kiihkeä rakkaussuhde <3 Siis hänen kirjojensa kanssa, ei itse kirjailijan. (Ihan siltä varalta korjaan, ettei tästä synny joku uusi Iltalehden lööppi ;))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Munro olikin viime vuonna "yllätys" siksi, että ei ollut yllättävä valinta.

   Poista
 3. Wuhuu, mä olen varmaankin voittaja-Henna \o/ :) Laitoin sähköpostia. Modiano on tuikituntematon, mutta Ylen esittelyn perusteella vaikuttaa siltä että kannattaa kokeilla. Huomenna kirjaston hyllylle katsomaan vieläkö jotakin on saatavana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, voitit kirjan. Kirjastosta varmaan Modianon kirjat lähtevät heti lainaan.

   Poista
 4. Hih, yllättävää kyllä, kukaan ei arvannut uutta nobelistia :) Onnea arvonnan voittajille ja kiitos jälleen kerran hauskasta kyselystä, Margit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kiitoksista! Minusta on mukava järjestää tämä kysely.

   Poista
 5. Yllätysvoittaja Patrick Modiano kuten minäkin, oletin tosin, että mieskirjailija valitaan ja joku muu arvaaja kirjapalkinnon voittajaksi.

  VastaaPoista
 6. Nobelisti oli tosiaan yllätys. Modianon kirjojen teemat vaikuttavat kyllä kiinnostavilta, joten aion jossain vaiheessa hänen tuotantoonsa tutustua. Nythän hänen kirjoistaan varmaan otetaankin uusintapainoksia ja niitä, joita ei ole aiemmin suomennettu, ryhdytään suomentamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minäkin aion häneen tutustua. Koska hyllyssäni on jo jokaisen muun nobelistin kirja, niin ostan Modianonkin teoksen, kunhan WSOY saa sellaisen ulos.

   Poista
 7. Modiano oli erinomainen valinta. Hämärien puotien kuja on erinomainen kirja. Ratkaisun tulos oli monin tavoin huojentava eli pahimmat pelot eivät toteutuneet. Toki minulla on ollut pitkään ehdokas ja luulen, että nykyinen ratkaisu silottelee tietä. Modiano on joutunut kritiikin kohteeksi ottaessaan kantaa asioihin, joihin ei sovi puuttua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loistavaa, että löytyy joku, joka on lukenut Modianoa! Sinun kommenttisi nostaa odotuksia hänen kirjojaan kohtaan.

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.