Suketuksen Ihminen sodassa -haaste päättyy 30.11. Luin kymmenen haasteeseen sopivaa kirjaa eli saavutin luutnantin arvon.
- Nikolai Gogol: Taras Bulba (kategoria I: Kaukaiset sodat)
- Kristiina Vuori: Näkijän tytär (kategoria I: Kaukaiset sodat)
- Mihail Sholohov: Kertomuksia (kategoria II: Sisällissodat)
- Martin Suter: Der Koch (kategoria II: Sisällissodat)
- Michael Frayn: Vakoojat (kategoria III: Maailmansodat)
- Julian Semjonov: Kevään seitsemäntoista hetkeä ( kategoria III: Maailmansodat)
- Lars Westerlund: Saksan vankileirit Suomessa (kategoria III: Maailmansodat)
- Markus Zusak: Kirjavaras (kategoria III: Maailmansodat)
- Arturo Pérez-Reverte: Taistelumaalari (kategoria IV: Moderni sota)
- Pablo Neruda: Tunnustan eläneeni (kategoria V: Sodan liepeillä)
En ole aikaisemminkaan erityisesti vältellyt sota-aiheisia kirjoja. En myöskään etsinyt kirjoja tähän haasteeseen, vaan kirjasin haasteen aikana lukemani siihen sopivat kirjat. Kirjoja kertyi kuitenkin noin monta eli sota ainakin taustalla on aiheena yleinen. Ainoa varsinaisesti haasteeseen lukemani kirja oli samalla ainoa tietokirja eli Saksan vankileirit Suomessa.
Käytin Suketuksen antamaa vapautta päättää, mitkä kirjat sopivat haasteeseen. Otin mukaan Pablo Nerudan omaelämäkerran Tunnustan eläneeni, koska Neruda oli Espanjan sisällissodan aikaan Madridissa ja toisen maailmansodan alkaessa Pariisissa. Hänellä oli kokemuksia sodasta. vaikka ei itse sotinutkaan.
Tunnustan eläneeni olikin kirjoista paras, kannoillaan Sholohovin Kertomuksia. Vaatimattomimpia olivat Vuoren Näkijän tytär ja Zusakin Kirjavaras. Kirjoissa oli monenlaisia näkemyksiä sotaan, sotaintoilusta (Taras Bulba) lasten näkökulmaan (Vakoojat). Kaikissa tuli kuitenkin esille sodan julmuus.
Hieno lista luutnantilla! Onnistuit lukemaan kirjoja, joista monesta en ole kuullutkaan enkä yhtään noista lukenut. Oma koosteeni tulossa vielä ennen viikonloppua.
VastaaPoistaAika moni lukemistani on vanhoja tai vanhahkoja, ehkä siksi tuntemattomia.
Poista9) löytyy myös omalta listaltani. Hienoa, että nämä kertyivät sinulle kuin itsestään... minä jouduin pinnistämään aika lailla oman saaliini eteen. :) En varmaan olisi saanut luetuksi ainuttakaan, jos en olisi päättänyt että koetetaan nyt edes yksi vielä. :) Nerudan kirja odottelee minullakin hyllyssä. Ajattelin säästellä sitä joululomalle.
VastaaPoistaMuistankin, että sinä luit Taistelumaalarin samoihin aikoihin kuin minä. Nerudaa suosittelen lämpimästi.
PoistaTunnustan eläneeni täytyy ehdottomasti lukea jossain vaiheessa. Pitäisi melkein tehdä uusi TBR-lista piakkoin, niin paljon listalle olisi tunkua. :)
VastaaPoistaSanon saman kuin MarikaOksalle: Neruda kannattaa lukea!
PoistaOlen lukenut listasi kaksi ensimmäistä. Ja Kirjavaras nököttää pinossa, kun sen sain sinulta taannoin eteenpäin vietäväksi (mutta enpä ole saanut vietyä vielä). Sota on niin laaja aihe, että moni kirja sopii siihen aivan yllättäenkin. Itse huomasin ilokseni, kuinka monelta eri kantilta sitä voikaan kirjallisuudessa lähestyä.
VastaaPoistaMinäkin huomasin, että sota on mukana monessa kirjassa, vaikka ne eivät varsinaisia sotakirjoja olisikaan.
PoistaTunnustan eläneeni on minullakin pinossa ja sehän sopisi myös Nobel-haasteeseen. En ollutkaan lukenut kuin Kirjavarkaan, mutta mielenkiintoisia vihjeitä sain. Ja muistin erään sota-aiheisen lastenkirjan, jonka luin... Tämä oli hyvä haaste!
VastaaPoistaKiva, jos sait lukuvihjeitä, vaikka aihe onkin rankka.
PoistaKomea nippu, ainoa lukemani näistä on Taras Bulba. Ja enpä minäkään ollut sen kummemmin vältellyt sota-aihetta vaikka en ollutkaan mieltänyt koskaan lukevani "sotakirjoja", mutta kummasti näitä vain tulee...
VastaaPoistaNeruda pitäiai kai lukea ja nuo kaksi venäläistä vaikuttivat myös kiinnostavilta...
Sholohovin Kertomuksia oli todella hyvä. Voi johtua siitäkin, että minä nyt pidän noista vanhemmista kirjoista.
Poista