Vuoden viimeisenä päivänä on aika luoda katsaus luettuihin kirjoihin. Luin tasan 80 kirjaa. Tuota luokkaa luettujen kirjojen määrä on yleensäkin ollut. Kirjoista 48 oli romaaneja (ilman dekkareita), dekkareita oli 24, elämäkertoja 3, runokirjoja 3, lastenkirjoja 1 ja lisäksi 1 vähän vaikeasti määriteltävä, ehkä lähinnä filosofinen teos. Päätän usein, että vähennän dekkareiden lukemista, mutta ei se onnistu, koska ne ovat minun rentoutumiskirjojani.
Kirjojen ilmestymisvuodet ovat alla olevassa taulukossa. Luulen lukevani paljon vanhempaa kirjallisuutta, mutta taulukko näyttää toista. Olen lukenut jopa 4 vuonna 2015 ilmestynyttä kirjaa. Joskus vuoden uutuuksia ei tule luetuksi lainkaan.
Noin neljäsosa kirjoista oli suomalaisia. Osuus tuntuu pysyvän vakiona. Kirjallinen retki Pohjoismaissa -haaste nosti Ruotsin lisäksi muutkin Pohjoismaat listalle. Osiossa Muut on kirjoja seuraavista maista: Kanada ja Ranska 3 kappaletta, Hollanti, Puola ja Saksa 2, Argentiina, Italia, Japani, Kreikka, Sveitsi, Unkari, Venäjä ja Viro 1. Lisäksi Elias Canettia en osaa sijoittaa mihinkään maahan. Häntä kutsuisin mieluiten eurooppalaiseksi.
En ole aikaisemmin pitänyt tilastoa siitä, mistä lukemani kirjat ovat päätyneet minulle, mutta nyt selvitin tuotakin. Odotetusti kirjastosta kirjoja on eniten, noin puolet. Ostoksiakin on neljäsosa, arvostelukappaleita muutama. Otsikon "kierrätys" alla on kirjoja eri lähteistä: kirjabloggaajien keskuudessa kiertäviä, ystäviltä lainattuja, kirjaston kierrätyshyllystä, bookcrossingia.
Luin kirjat pääosin suomeksi, mutta 5 kirjaa luin espanjaksi ja yhden kirjan saksaksi, ruotsiksi ja englanniksi. Kirjailijoista oli miehiä 62,5 % ja naisia 37,5 %, tyypillinen jakautuma. Minulle uusia kirjailijoita oli 47,5 %.
Vuoden luetuimmat kirjapostaukseni ovat olleet:
- Volter Kilpi: Alastalon salissa
- Patrick Modiano: Villa Triste
- Toni Morrison: Minun kansani, minun rakkaani
- Lionel Shriver: Poikani Kevin
- William March: Komppania K
Kirjabloggaajien 1. klassikkohaasteeseen lukemani Alastalon salissa on ollut lukijamäärältään aivan ylivoimainen. Se oli myös minulle itselleni vuoden hienoin lukukokemus.
Ai miten ihanan hienoa järjestelmällistä tilastointia. Hyvää uutta vuotta Margit!
VastaaPoistaEhkä minun insinööriyteni näkyy tässä.
PoistaHyvää uutta vuotta sinullekin!
Hienot tilastot! Käännöskirjoja oletkin lukenut monesta maasta. Pitäisi melkein itsekin tutkia, miten omat käännöskirjani jakaantuvat. Pohjoismaa-haaste nosti minulla ainakin norjalaisten kirjojen osuutta huimasti (nollatasolta kun taisin ponnistaa...). Oikein hyvää uutta vuotta!
VastaaPoistaMinä yritän lukea muitakin kuin englannin kielestä käännettyjä kirjoja. Se on yksi syy tuon tilaston pitämiseen.
PoistaHyvää uutta lukuvuotta, ja kiitos ahkerasta kommentoinnista!
Vaikuttavat tilastot olet Margit tehnyt, itselläni projekti on vielä pahasti kesken.
VastaaPoistaHyvää uutta vuotta!
Muistankin, että sinulla on tapana tehdä kattavia tilastoja.
PoistaHyvää lukuvuotta 2016!
Vau, hienon ja ennen kaikkea mielenkiintoisen listauksen olet tehnyt lukemastasi! Mitäköhän omat vastaavat tilastot paljastaisivat? Poikani Kevin kiinnostaa kovasti, ehkä se mahtuu lukulistalleni ensi vuonna.
VastaaPoistaOikein hyvää lukuvuotta 2016!
Kiitos! Omia lukemisia on kiva tarkkailla tilastojen kautta.
PoistaHyvää vuotta 2016 sinullekin!
Siistinnäköiset tilastot. En muista itse lukeneeni vielä yhtään tämän vuoden kirjaa.
VastaaPoistaHyvää Uutta Vuotta!
Minulle tuo mainitsemani neljä vuoden uutuuskirjaa on harvinaisen paljon.
PoistaHyvää lukuvuotta 2016!
Mä rakastan näitä tilastopostauksia! Yritän tehdä itsekin, mutta sitten huomaan, että en saa koskaan pysymään kirjamäärää samana... sitten alkaa nolottaa. Ehkä väsään vielä jonkun sanallisen version, koska on ihan kiinnostavaa katsoa, mitä tulee luettua.
VastaaPoistaHyvää lukuvuotta myös!
Minusta on mukava tehdä tilastoja.
PoistaRunsasta kirjavuotta!
Hienot käppyrät ja mukava määrä kirjoja luettuna! Opiskelin joskus espanjan alkeita, mutta olisipa hauska osata lukeakin kielellä jotain tai ylipäänsä osata sitä paremmin. No, jos joskus tulee tylsää, tietää minkä kielen kurssilta minut löytää :)
VastaaPoistaKirjaisaa uutta vuotta!
Kiitos! Jospa vaikka joskus palaisit espanjan pariin, suosittelen.
PoistaHyvää lukuvuotta 2016!
Noniin tulen tänne toistamaan samaa kuin muutkin, mutta onpa siisti tilastot. Selkeät ja nätit.
VastaaPoistaMinä en lue dekkareita, mutta sen sanon, että jos tietää minkä kirjan äärellä rentoutuu, siitä kannattaa pitää kiinni :)
Kiitos!
PoistaRentoutumiskirjat ovat tosiaan kullekin lukijalle omanlaisiaan.