maanantai 7. joulukuuta 2015

Antti Tuomainen: Synkkä niin kuin sydämeni

Synkkä niin kuin sydämeni on psykologinen rikosromaani. On siinä tietysti myös arvoitusta. Kertojana on Aleksi Kivi, jonka äiti katosi, kun poika oli 13-vuotias. Nyt Aleksi on yli 30-vuotias ja uskoo, että äiti murhattiin ja uskoo myös tietävänsä, kuka oli murhaaja. Aleksi hakeutuu olettamansa murhaajan lähipiiriin. Aikatasoja on monta. Eniten liikutaan nykyajassa, mutta katkelmat menneisyydestä, varsinkin ajasta juuri ennen äidin katoamista, johdattelevat kohti ratkaisua.

Kirjan kieli on erilaista kuin rikosromaaneissa yleensä. Se on välillä jopa lyyristä, varsinkin kuvatessaan luontoa. Metaforia on runsaasti. Pidin kielestä. Aleksin työpaikka on kartano meren rannalla. Sään vaihtelu ja meren vaihtuva ilme on taustana Aleksin mielentiloille. Välillä käydään Helsingin öisillä kaduilla ja tunnelmaan tulee Helsinki-noiria. Joissain kohdissa, varsinkin rikkaiden ihmisten kuvauksessa, on vaikutteita kovaksikeitetyistä dekkareista, vaikka Aleksi ei olekaan yksityisetsivä, vaan oman taakkansa kantaja.

Vähän epäuskottava oli juonen rakastumis- tai ehkä paremminkin hullaantumishaara. Sellainen on usein tämäntyyppisissä kirjoissa. Muuten pidin kirjasta. Täytyy lukea Tuomaista lisää.

Antti Tuomainen: Synkkä niin kuin sydämeni
Like 2014, 302 s.
Ilmestynyt ensimmäisen kerran 2013
Sain kirjan kustantajalta. Kiitos!

2 kommenttia:

  1. Tämä vaikutti hyvältä, mutta minulta lukeminen jäi kesken, koska kirja unehtui erääseen paikkaan. Hieman häiritsee, miten kirjassa lopulta käy mutta luen sen uudelleen kunhan saan jälleen käsiini.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No voi harmi. Enpä sitten kerro, miten käy. Minusta tämä kirja kyllä kannattaa lukea, ainakin jos on jo aloittanut.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.