lauantai 12. joulukuuta 2015

Joël Dicker: Totuus Harry Quebertin tapauksesta

Tapani mukaan luin tämän viimevuotisen suosikin vasta tänä vuonna, kun sain kirjan lainaksi ystävältäni. En ollut voinut välttyä kuulemasta kirjasta jotakin etukäteen, mutta sen olin ohittanut, että kirjailija on sveitsiläinen ja alkuperäiskieli on englannin sijaan ranska.

Totuus Harry Quebertin tapauksesta on pitkä (pitkitetty) rikosromaani. En osaa sanoa dekkari Keltaisen kirjaston kirjasta. Siinä selvitetään, mitä tapahtui 33 vuotta sitten, kun 15-vuotias Nola Kellergan katosi ja vanha nainen murhattiin. Selvittely alkaa, kun Nolan ruumis löydetään kirjailija Harry Quebertin pihalle haudattuna. Quebertin entinen oppilas ja hyvä ystävä, yhden menestyneen kirjan kirjoittanut Marcus Goldman ryhtyy selvittämään tapausta.

Asiaa vatvotaan edestakaisin kahdeksansadan sivun verran, vaikka ainakin dekkarien lukijalle on alusta asti selvää, mihin suuntaan ollaan menossa. On tässä tietysti aiheena muutakin kuin rikos eli kirjoittaminen ja rakkaus. Sekä Harry Quebert että Marcus Goldman ovat kärsineet valkoisen paperin kammosta ensimmäisen kirjansa ilmestymisen jälkeen. Vanha ajatus kirjailijasta muiden elämän varkaana esiintyy tässäkin.

Suuri ainutkertainen rakkaus, jota kaikki eivät koskaan koe, on kirjan teemoja.
”Ja silloin, sen viisitoistavuotiaan tytön takia tajusin, etten varmaan ollut ikinä ollut oikeasti rakastunut. Ettei monikaan tiennyt, mitä rakkaus on. Että ihmiset oikeastaan tyytyivät pitämiseen, kaivautuivat mitäänsanomattoman elämän leppoisaan vaivattomuuteen tajuamatta, että on ihmeellisiä tunteita, joita ilman elämä ei oikeastaan ole elämisen arvoista.”
Vaikka kirjoitin edellä aika nuivasti, niin Totuus Harry Quebertin tapauksesta on niitä kirjoja, joka vie mukanaan siinä mielessä että kun sen aloittaa, haluaa lukea sen nopeasti loppuun. Ja se kyllä onnistuu, sillä kirja on hyvin nopealukuinen. Luin sen vajaassa viikossa, vaikka juuri sillä viikolla minulla oli tavallistakin vähemmän aikaa käytettävissä lukemiseen.

Joël Dicker: Totuus Harry Quebertin tapauksesta
Suomentanut Anna-Maija Viitanen
Tammen Keltainen kirjasto 2014, 809 s.
Ranskankielinen alkuteos La vérité sur l’affaire Harry Quebert 2012

6 kommenttia:

 1. Luin juuri Peter Hoegin Susanin vaikutuksen, enkä oikein olisi tohtinut kuvata sitä trilleriksi, koska se on kuitenkin Keltaisen kirjaston kirja. Ehkä laadun merkki on kuitenkin tuo nopealukuisuus, kuten kuvailet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisaalta useat laadukkaat kirjat ovat varsin hitaita luettavia.

   Poista
 2. Tästä kirjasta on ollut paljon juttua - niin puolesta kuin vastaankin. Ei houkuttele edelleenkään. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että sinun kannattaa jättää tämä väliin.

   Poista
 3. Minä en saanut luettua, ostin ja annoin pois. Ei vain edennyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla kyllä eteni, ja nopeasti. Mutta tämä oli paljon kevyempi kuin luulin.

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.