perjantai 25. syyskuuta 2020

Heikki Valkama: Pallokala

 

Pallokalassa minua kiinnosti japanilaisuus. Kirjailija Valkama on asunut Japanissa ja tietää, mistä kirjoittaa, kun kirjoittaa japanilaisesta ruuasta.

Kokki ja ravintoloitsija Riku Mäki saa kutsun Japanin keisarillisen kulinaarisen järjestön keittiömestarikilpailun ulkomaalaisten ruokien sarjaan. Kutsu on suuri kunnia. Kutsuttuja on vain 12. Rikun opiskelukaveri ja ystävä Kenta on noussut asemaan, jossa hän on pystynyt järjestämään Rikulle kutsun.

Pallokala on dekkari, mutta rikos tapahtuu vasta hieman ennen kirjan puoliväliä. Sitä ennen luodaan Rikulle taustaa, valmistaudutaan kilpailuun sekä kirjoitetaan ja puhutaan paljon ruuasta ja kokkaamisesta.

Kokkauksessa oli todellakin kyse tradition ymmärtämisestä. Kaikki rakentui entisen päälle, silloinkin, kun tarkoitus oli luoda jotain uutta. Vasta kun ymmärsi, miten vähän osasi ja tiesi, saattoi todella oppia lisää. Vain kurinalaisuus johti mestaritason ammattitaitoon. Se vaati työtä ja toistoa.

Ruokapuheiden välissä on enteitä tulevasta, kun seurataan kahta miestä, joista toinen kuuluu selvästi yakuzaan ja toinen on kokki, jonka henkilöllisyys jää peittoon.

Loppupuolella on enemmän dekkariainesta, kun rikosta tutkitaan. Rikukin joutuu epäillyksi ja kuulusteluihin. Ennen kuin kaikki selviää nähdään kaappaus, pakenemista ja takaa-ajoa, mutta onneksi ilman pahaa väkivaltaa.

Pallokala osoittautui viihdyttäväksi dekkariksi, jonka vahvuutena ovat Japani ja ruoka. Valkaman Riku Mäki -dekkareita on ilmestynyt jo kaksi lisää, ilmeisesti samoilla ruokaan painottuvilla linjoilla.


Heikki Valkama: Pallokala
Tammi 2017, 270 s.

***********

Helmet-haaste: 41. Kirjassa laitetaan ruokaa tai leivotaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.