torstai 10. syyskuuta 2020

Helppoa rahaa ja Likaista rahaa


J P Koskinen: Helppoa rahaa

En ollut lukenut ennen dekkaria Helppoa rahaa mitään J P Koskiselta, vaikka hän on tuottelias ja arvostettu kirjailija. Helppoa rahaa on tarjolla Jonnalle, joka saa töitä kosmetiikkayrityksessä. Jonna on osallistunut nuorempana missikisoihin ja tehnyt mallin töitä. Nyt hän on ollut työttömänä jonkin aikaa ja alkanut viihtyä sohvalla liian hyvin. Aviomies Erkki on kyllästynyt tilanteeseen ja muuttunut kärttyisäksi. Jonnan uusi työ on yksinkertaista ja hyvin palkattua. Hieman häntä arveluttavat liioitelluilta tuntuvat turvatoimet, mutta helppo raha houkuttelee. Muutakin epäilyttävää ilmenee. Jonna kaivelee firman asioita hieman, mutta raha houkuttelee edelleen. Väistämättä kuljetaan eteenpäin loppuhuipennukseen saakka. Juoni on suoraviivainen, mutta lopussa on ainakin yksi yllätys. Lukiessa mietin, että Jonnan työnantajafirman tavoin toimiva kosmetiikkayritys ei voisi pysyä markkinoilla kovin kauan.

Dennis Lehane: Likaista rahaa

Dennis Lehanen kirjoihin en ollut myöskään tutustunut aiemmin. Dekkarissa Likaista rahaa liikutaan Bostonin rikollispiireissä. Serkukset Bob ja Marv työskentelevät kapakassa, joka oli aiemmin Marvin, mutta jonka tšetšeenimafia on vallannut. Kapakassa pyöritetään pimeää vedonlyöntibisnestä. Rahat houkuttelevat muitakin kuin vain aseella uhkaavia ryöstäjiä.

Yksi hyvä puoli vanhassa kusisessa East Buckinghamissa oli, että likaista rahaa liikkui päivittäin edestakaisin niin paljon – paljon enemmän kuin mitään laillista kassavirtaa – että fiksulle miehelle riitti kärsivällisyys.

Kertojana on Bob, joka herättää lukijan sympatiat heti alussa pelastaessaan roskatynnyriin heitetyn pahoinpidellyn koiranpennun. Ottaessaan koiran omakseen Bob muuttaa samalla elämänsä. Kirjan juoni on nokkela, mutta ei kuitenkaan kovin erityinen, kuten eivät henkilötkään, joten minusta on yllättävää, että tämän pohjalta on tehty elokuva.


J P Koskinen: Helppoa rahaa
Like 2018, 195 s.

Dennis Lehane: Likaista rahaa
Suomentanut Arto Schroderus
Tammi 2014, 204 s.
Englanninkielinen alkuteos The Drop 2014

***********

Helppoa rahaa ja Likaista rahaa ovat sen verran samantyylisiä nimiä, että sijoitan kirjat Helmet-haasteen kohtiin 47 ja 48: Kaksi kirjaa, joilla on hyvin samankaltaiset nimet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.