maanantai 14. syyskuuta 2020

Petina Gappah: Muistojen kirja

 

Memory kirjoittaa elämäntarinaansa zimbabwelaisessa vankilassa. Hänet on tuomittu kuolemaan valkoisen miehen Lloydin murhasta. Lloyd oli ollut hänen hyväntekijänsä, kuin hänen toinen isänsä.

Saapuessani tänne sain huomata, että olemukseeni suhtauduttiin perin tavanomaisesti pelonsekaisella kiinnostuksella. Olen ensimmäinen kuolemaantuomittu nainen yli kahteenkymmeneen vuoteen. Eikä murhaaja-albiinoja kovinkaan usein näe muualla kuin Dan Brownin romaaneissa. Mutta nimenomaan ihoni ja rikokseni saivat toiset vangit sävähtämään, kun he kävelivät ohitseni.

Albiinona Memory on toisenlainen. Lapsena häntä kiusattiin. Myöhemmin häntä pelättiin tai ihmeteltiin. Lloydilla oli myös oma stigmansa. Memoryn äidin mielenterveys oli horjuva. Erilaisuus ja ulkopuolisuus on Muistojen kirjan vahva teema. Muistoja käsitellään myös. Voiko lapsuuden muistoihin luottaa? Onko kaikki ymmärretty oikein? Entä jos elämää hallitseva perusoletus on väärä?

Memory kirjoittaa lapsuuden ja nuoruuden muistojen lomaan elämästään vankilassa. Kaiken taustalla häilyy Zimbabwen yhteiskunnan raju muutos, jolla on vaikutuksensa myös Memoryn kohtaloon.

Muistojen kirja on vahva kertomus naisesta, joka on oppinut hyväksymään itsensä ja joka tekee lopulta sovinnon menneisyytensä kanssa.


Petina Gappah: Muistojen kirja
Suomentanut Tero Valkonen
Tammen Keltainen kirjasto 2017, 307 s.
Englanninkielinen alkuteos The Book of Memory 2015

***********

Maailmanvalloitus: Zimbabwe.


6 kommenttia:

  1. Tämä teos erilaisuudessaan oli iloa lukea: Gappahin kerronta on luonteikasta ja sisältäpäin kumpuavaa. Lisäarvoa kirjalle loi se, että se innosti hakemaan runsaasti lisätietoa Zimbabwesta.
    Lukukokemuksen kuorrutti Eevaliina Rusasen tyylikäs ja värikylläinen kansi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lukiessa tuli tosiaan googlattua monta Zimbabween liittyvää asiaa.

      Poista
  2. Tämä oli mielestäni huikean hyvä kirja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kirja, kyllä, ja tietoa lisäävä myös.

      Poista
  3. Tämä on kiinnostava kirja. Olen lukenut Gappahilta vasta hänen novellikokoelmansa, ja myös Muistojen kirja pitäisi kyllä ehdottomasti lukea. Kiva kun joskus suomennetaan myös tällaista tuntemattomampien maiden kirjallisuutta. Toki Gappah taitaa (muistaakseni?) asua Euroopassa, mutta kertoo kuitenkin kotimaastaan Zimbabwesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä en ole lukenut Gappahin novellikokoelmaa. Muistojen kirjan jälkeen sekin kiinnostaa. Afrikasta löytyisi varmasti monta kirjailijaa, joiden tuotantoa kannattaisi suomentaa.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.