sunnuntai 20. syyskuuta 2020

Jovnna-Ánde Vest: Poropolku sammaloituu

 

Poropolku sammaloituu on Jovnna-Ánde Vestin isästään kirjoittama kirja. Perhe asui Rovisuvannossa Tenon varrella. Alkuun isä oli talvisin renkinä poromiehillä. Kesät hän kalasti Tenolla. Poronhoito ja kalastus olivat hänelle tärkeitä. Vasta myöhemmin, kun paikkakunnalle tuli meijeri, hän paneutui maanviljelykseen. Pojan kuvauksen mukaan isä oli helposti innostuva ja kaikesta uudesta kiinnostunut. Hän osti usein ensimmäisenä laitteita ja koneita, joiden käyttämisessä hän ei kuitenkaan ollut taitava.

Hänelle tapasi sattua töissä kaikenlaisia vastoinkäymisiä. Koneet hajosivat tai eivät muuten toimineet. Monesti epäonnistumisiin oli syynä isän taitamattomuus. Mutta joskus oli vain huonoa tuuria.

Oman kotikylän elämän ja ihmisten kuvaamisen ohella kirjan aiheena on isän ja pojan suhde. Perheen vanhin poika joutui hyvin nuorena isän kanssa askareisiin, joista ei olisi niin välittänyt. Isän koulunkäynti oli jäänyt hyvin vajaaksi, mutta poika lähetettiin keskikouluun.

60-luvun alussa Ivalon keskikoulu oli kova paikka monelle saamenoppilaalle. Kovin kourin heidät suoristettiin oikealle polulle. Jo ensimmäisenä vuotena heistä pyyhittiin pois enimmät saamenliat. Rumaksi merkiksi jäi joskus vain nimi ja isiltä peritty ulkomuoto. Ne eivät olleet pyyhittävissä vaikka olisi yrittänytkin. Jotkut yrittivät pyristellä vastaan, mutta tavallisesti parissa vuodessa hekin olivat alistuneet uuteen järjestykseen elleivät sitä ennen olleet häipyneet sinne mistä olivat ilmestyneetkin. Alistuminen kaikessa oli helpoin tapa selviytyä siitä koulusta.

Poika jatkoi opiskelua ja etääntyi perheestään. Suhde isään huononi. Molemminpuolinen puhumattomuus vaivasi.

Isä oli myös yhteiskunnallisesti aktiivinen. Yhdessä luottamustoimessaan hän oli silloinkin, kun häntä ja neljää muuta saamelaismiestä kuljettanut lentokone katosi Norjassa.

Poropolku sammaloituu antaa henkilökohtaisen näkökulman kadonneeseen elämänmuotoon. Tätäkään kirjaa en olisi tullut lukeneeksi ilman Helmet-haastetta.


Jovnna-Ánde Vest: Poropolku sammaloituu
Suomentanut Eino Kuokkanen
Pohjoinen 1990, 164 s.
Saamenkielinen alkuteos Čáhcegáddái nohká boazobálggis 1988

***********

Helmet-haaste: 5. Saamelaisen kirjailijan kirjoittama kirja.


6 kommenttia:

  1. Enpä ole kuullut tällaisestakaan kirjasta. Vaikuttaa kiinnostavalta, joten kiitos vinkistä! Toivottavasti löydän tämän jostain.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjastosta tämä saattaa löytyä. Helmet-kirjastoissa näkyy olevan kaksi kappaletta (toinen on juuri nyt minulla).

      Poista
  2. Kiinnostava kirja. Saamelaisuus kiinnostaa, sillä tyttöni on naimisissa saamelaisen kanssa. Heillä on kotikielenä inarinsaame.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulla onkin sitten tavallista läheisempi yhteys saamelaisuuteen. Vest kirjoittaa pohjoissaameksi.

      Poista
  3. Kuulostaa kiinnostavalta ja tärkeältä kirjalta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On hyvä, että edes joitakin saamelaisten kirjoittamia kirjoja on julkaistu, mutta enemmänkin niitä saisi tietysti olla.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.