tiistai 1. joulukuuta 2020

Kuukauden nobelisti Jacinto Benavente: Los intereses creados

Jatkan espanjalaisten nobelistien parissa. Jacinto Benavente oli näytelmäkirjailija. Hänen tuotantonsa oli todella laaja. Näytelmiä hän kirjoitti yli 160. Los intereses creados on niistä tunnetuin. Se on suomennettu nimellä Veijareita. Alkuperäistä nimeä vastaisi paremmin esimerkiksi Yhteiset edut.

Prologissa, jonka esittää päähenkilöistä huijari Crispín, näytelmää kutsutaan farssiksi. Siinä onkin vaikutteita commedia dell’artesta, kuten henkilöhahmot Harlekiini ja Kapteeni, rikas vanha mies ja hänen tyttärensä ja tietysti rakastunut pari.

Näytelmän alussa Crispín ja hänen kumppaninsa Leandro saapuvat pieneen kaupunkiin rahattomina, ainoana omaisuutenaan hyvät vaatteet, Leandron komea ulkomuoto ja Crispínin oveluus. Crispín uskottelee majatalon isännälle Leandron olevan jalosäätyinen merkkihenkilö.

Idea väärästä henkilöllisyydestä on tuttu monesta näytelmästä, mutta tässä sitä laajennetaan niin, että lähes kaikki henkilöt ovat huijareita. Edellä mainitut Harlekiini ja Kapteeni ovat asuneet majatalossa ilmaiseksi jo pitkään, ja he liittoutuvat Crispínin ja Leandron kanssa. He tuntevat doña Sirenan, joka on esittänyt kaupungissa hienoa naista, mutta on nyt rahapulassa. Hänkin tulee mukaan juoneen, jossa on tarkoitus päästä käsiksi kaupungin mahtimiehen señor Polichinelan rahoihin naittamalla Leandro tämän ainoalle lapselle Silvialle. Ja kuinka ollakaan, señor Polichinelan menneisyys on niin hämärä, että sen paljastuminen merkitsisi hänen tuhoaan.

Suunnitelma sujuu muuten menestyksekkäästi, mutta Silvia ja Leandro rakastuvat oikeasti. Leandron tunnontuskat johtavat hänet kertomaan kaiken Silvialle. Loppukohtauksessa velkojat vaativat Crispíniä ja Leandroa vangittaviksi. Silvia uhmaa isäänsä ja ilmoittaa menevänsä naimisiin Leandron kanssa. Lopulta kaikki vaativat señor Polichinelaa suostumaan yhteisen edun nimissä. Näytelmä päättyy rakkautta ylistävään puheeseen, jonka Silvia kohdistaa suoraan yleisölle.

Los intereses creados on farssi, jossa on ytimekkäitä huomioita elämästä ja ihmisistä.  Silvia sanoo loppupuheessaan, että oman edun tavoittelun ja petosten keskelle laskeutuu silloin tällöin sydämeen auringon ja kuun valosta sidottu rakkauden säie, joka näyttää että elämässä on jotain jumalaista.  Crispín maalailee doña Sirenalle elämää juhlaksi, jossa musiikilla peitetään sanoja ja sanoilla ajatuksia. Crispín esittää myös ajatuksen, että ihmisessä on jalo ja alhainen puolensa, ja että hän palvelijana hoitaa halveksuttavat teot Leandron puolesta. Crispín on tapahtumien moottori.

Minä pidin tästä näytelmästä. Sillä on vankat juuret näyttämötaiteen historiassa, mutta se on tarpeeksi omaperäinen erottuakseen.

Näytelmän suomennoksesta Veijareita on kirjoitus Jokken kirjanurkassa.

 

Jacinto Benavente: Los intereses creados
Catedra 1992, 126 s. (sisältää johdannon 48 s.)
Näytelmä vuodelta 1907

2 kommenttia:

  1. Tämä on näitä nobelisteja jotka eivät ole yhtään tuttuja, mutta kuulostaa kyllä näytelmältä jonka voisin mielelläni lukea...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilman muuta kannattaa lukea. Näytelmä on hauska, mutta on siinä muutakin sisältöä.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.