maanantai 7. kesäkuuta 2021

Arvas & Ruohonen: Alussa oli murha. Johtolankoja rikoskirjallisuuteen

 

Paula Arvaksen ja Voitto Ruohosen Alussa oli murha. Johtolankoja rikoskirjallisuuteen on tietokirja rikoskirjallisuuden lajeista. Se on sujuva ja helppolukuinen. Kunnon tietokirjaan kuuluvasti siinä on tarkasti merkityt lähdeviitteet, perusteelliset luettelot tutkimuskirjallisuudesta ja tekstissä mainituista kaunokirjallisista teoksista sekä henkilöhakemisto.

Kirjassa käydään läpi rikoskirjallisuuden peruslajit salapoliisiromaani, kovaksikeitetty dekkari, poliisiromaani ja trilleri. Lisäksi omat lukunsa on historiallisesta rikoskirjallisuudesta, parodioista ja pastisseista, erilaisista rikostutkijahahmoista ja rikollisista sankareina. Epilogissa vedetään vielä yhteyksiä rikoskirjoista muihin viestimiin kuten elokuviin ja television rikossarjoihin.

Jokaisesta peruslajista esitellään sen synty, kehitys nykyaikaan saakka, tyypilliset piirteet ja kehityksen myötä syntyneet alalajit. Vanhimmassa osuudessa oli runsaasti uutta tietoa. Tiesin kyllä, että ensimmäisenä nykyaikaisena salapoliisikertomuksena pidetään Edgar Allan Poen kertomusta The Murders in the Rue Morgue (sen olen lukenutkin), mutta ranskalaisesta Émile Gaboriausta on ollut kuullutkaan. Hän ”oli ensimmäinen kirjailija, joka dramatisoi täysimittaisen poliisin rikostutkimuksen ja teki tutkimusta johtavista poliiseista sankareita”.

Kaikissa luvuissa on lopuksi katsaus suomalaiseen kirjallisuuteen. Suomalaisessa poliisiromaanissa aloitetaan Martin Taigasta ja Mika Waltarista, nostetaan esille varsinkin Mauri Sariola ja Matti Yrjänä Joensuu lajin kehittäjinä ja päädytään nykyisiin kirjailijoihin, joita onkin melkoinen määrä.

Nykyaikaa kohti tultaessa rikoskirjallisuuden eri lajit sekoittuvat, syntyy uusia hybridejä muotoja, ja tutkijahahmotkin muuttuvat yhteiskunnallisen kehityksen mukana.

Kirjassa on esimerkkeinä eri lajityypeistä käsitelty valtavaa määrää rikoskirjoja joko mainintoina tai perusteellisemmin. Oli tietysti kiinnostavinta lukea itselle tutuista kirjailijoista ja kirjoista, joita olikin paljon kaltaiselleni vanhalle dekkareiden lukijalle.

Alussa oli murha. Johtolankoja rikoskirjallisuuteen on antoisaa luettavaa jokaiselle, joka lukee genren kirjallisuutta.

Tämä postaus on ensimmäinen dekkariviikon kirjoitukseni. Blogista Yöpöydän kirjat löytyy luettelo dekkariviikkoon osallistuvista blogeista.

©Yöpöydän kirjat


Paula Arvas & Voitto Ruohonen: Alussa oli murha. Johtolankoja rikoskirjallisuuteen
Gaudeamus 2016, 408 s.

***********

Helmet-haaste: kohta 25. Kirjan on kirjoittanut kaksi kirjailijaa.

6 kommenttia:

 1. Tämä on varmastikin mielenkiintoinen. Minullakaan dekkareita ei kulu entiseen malliin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirja antoi tutkimuksellista näkemystä rikoskirjallisuuteen, mutta ei ollut mitenkään vaikea.

   Poista
 2. Tästä en ollut kuullutkaan, kiintoisalta vaikuttaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä huomasin tämän kirjan jo, kun se ilmestyi 2016, mutta nyt vasta tuli luetuksi.

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.