sunnuntai 13. kesäkuuta 2021

Kirsten Jacobsen: Mankell om Mankell

 

Mankell om Mankell on tanskalaisen toimittajan ja kirjailijan Kirsten Jacobsenin haastattelukirja Henning Mankellista. Mankell on minun suurin dekkaristisuosikkini. Syy siihen sanotaan tässäkin kirjassa: Kurt Wallander -sarjan perimmäisenä aiheena ovat rasismin nousu ja hyvinvointivaltion mureneminen.

Haastatteluissa puhutaan Mankellin muustakin tuotannosta kuin dekkareista. Hän ei kirjoittanut pelkästään dekkareita, hän esimerkiksi aloitti näytelmäkirjailijana. Wallanderiin kuitenkin palataan jatkuvasti. Dekkareihin Mankellin kirjailijamaine perustuu. Mankell esittää myös mielipiteensä Wallanderista tehdyistä tv-sarjoista ja elokuvista. Hän piti kaikista Wallanderia esittäneistä näyttelijöistä, mutta nostaa esille Kenneth Branaghin. Kirjassa on Branaghin lyhyt kirjoitus suhteestaan Wallanderiin.

Kirjoittamisesta Mankell sanoo muun muassa:

Att skriva är ett rationellt hantverk och inte en fråga om magiska eller mirakulösa djupdykningar i hemliga litterära världar. Så fungerar inte processen.”

Henning Mankell tuli tunnetuksi myös yhteiskunnallisesta ja kansainvälisestä toiminnastaan. Hän asui osan vuodesta Mosambikissa, jossa hän työskenteli paikallisten taiteilijoiden kanssa Maputon Teatro Avenidassa. Kirjassa hän kertoo, miten yhteistyö alkoi. Mankell avusti Mosambikissa SOS-lapsikylän perustamista, Intiassa tytöille tarkoitettua koulua, ja monia muita hyväntekeväisyyskohteita. Nekin, jotka eivät lue Mankellin dekkareita, huomasivat varmaan hänen osallistumisensa yritykseen murtaa Gazan saarto. Mankell oli haastattelun aikaan edelleen aivan järkyttynyt siitä, miten israelilaiset valtasivat laivan kansainvälisillä vesillä ja miten he kohtelivat siellä olleita ihmisiä. Yhdeksän kuoli. Mankell kertoi, että yksi valtaajista oli määrätty suojelemaan häntä.

Mankellin siviilielämästä kirjassa puhutaan vähemmän kuin julkisesta. Se käy ilmi, kuinka käsittämättömänä hän piti sitä, että hänen äitinsä jätti miehensä ja lapsensa, kun lapset olivat aivan pieniä. Mankellin kolmesta avioliitosta esillä on vain viimeinen Eva Bergmanin kanssa. Eva Bergman on Ingmar Bergmanin tytär. Näiden kahden kuuluisan miehen appi-vävy -suhteesta en aiemmin tiennytkään.

Mankell om Mankell syventää tietämystä Henning Mankellista ja saa suhtautumaan hänen rikoskirjoihinsa entistäkin vakavammin.

Dekkariviikko kirjablogeissa päättyy tänään. Blogissa Yöpöydän kirjat ilmestyy huomenna koontipostaus viikon aikana kirjoitetuista dekkariaiheisista jutuista.


Kirsten Jacobsen: Mankell om Mankell
Ruotsintanut Inge Knutsson
Leopard förlag 2012, 315 s.
Tanskankielinen alkuteos Mankell (om) Mankell. Kurt Wallander og verdens tilstand 2012

***********

Kirjassa puhutaan Wallander-filmatisoinnesta sen verran, että voin sijoittaa kirjan Helmet-haasteessa kohtaan 5. Kirja liittyy tv-sarjaan tai elokuvaan.

2 kommenttia:

  1. Mankellia en ole vielä ainakaan lukenut, mutta ehkä pitäisi! Dekkarit ovat yleensä mieleeni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mankellin rikosromaanit ovat yhteiskunnallisesti virittyneitä. Tyylistä joko pitää tai sitten ei. Kokeilemalla saa selville!

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.