keskiviikko 9. kesäkuuta 2021

Donna Leon: Anteeksiannon houkutus

Anteeksiannon houkutus ei ole uusin, mutta kuitenkin melko tuore Guido Brunetti -dekkari. Donna Leonin kirjat ovat tyypillisiä poliisiromaaneja edellisessä postauksessa esittelemäni kirjan Alussa oli murha. Johtolankoja rikoskirjallisuuteen mukaan. Niissä on alussa rikos, tavallisesti murha, ja painopiste on poliisityön kuvauksessa. Ne eivät ole yleensä varsinaisia kukasenteki-dekkareita, koska tutkinnan aikana saatetaan seurata vääriä johtolankoja, ja varsinainen syyllinen voi ilmestyä näkyville vasta loppupuolella. Lukijalla ei ole silloin mahdollisuutta arvata tekijää etukäteen.

Anteeksiannon houkutuksessa tutkitaan kanavan varrelta verisenä löytyneen miehen tapausta. Hän oli lyönyt päänsä kaatuessaan, ja pian selviää, että kyseessä ei ollut onnettomuus. Brunetti ja hänen työparinsa Claudia Griffoni etenevät tutkimuksissa varsin epämääräisiltä tuntuvien johtolankojen varassa, mutta saavat tietysti lopulta syyllisen selville.

Poliisiromaaneille – ja muillekin rikoskirjoille – on tyypillistä sarjallisuus. Se tekee kirjoista tuttua luettavaa. Brunetti-dekkareissa tuttuus alkaa olla jo liiallista. Tutkimusten lomassa Brunetti ruokailee ja keskustelee perheensä kanssa. Rentoutuakseen hän lukee, tällä kertaa Sofokleen Antigonea. Apulaispoliisipäällikkö Pattan sihteeri signorina Elettra on samanlainen tietokonevelho kuin ennenkin. Venetsian näkymiä kanavineen, katuineen ja toreineen kuvataan lähes aina, kun Brunetti kulkee paikasta toiseen. Ainoastaan Pattan suhtautuminen Brunettiin poikkeaa entisestä. Hän on ystävällinen Brunettille. Sitä ei ole tapahtunut koskaan ennen, ja Brunetti on suorastaan järkyttynyt.

Rikostarina on aika vaatimaton, vaikka siihen sisältyy moraalisia näkökohtia, kuten kirjan nimestä voi päätellä. Kaikkineen Anteeksiannon houkutus on hieman väsähtäneen tuntuinen. Olisikohan Donna Leon kirjoittanut Brunettista jo liian monta kirjaa.

Tämä postaus on toinen, jolla osallistun Dekkariviikkoon kirjablogeissa.


Donna Leon: Anteeksiannon houkutus
Suomentaneet Kaijamari Sivill ja Markku Päkkilä
Otava 2020, 319 s.
Englanninkielinen alkuteos The Temptation of Forgiveness 2018

2 kommenttia:

  1. Alkupään Brunettit luin mielelläni mutta jossain vaiheessa sarjan lukeminen jäi, kun sitä toistoa alkoi tosiaan olla sen verran paljon. Tosin edellisen lukemisesta on jo useampi vuosi aikaa, eli ehkä voisi taas lukea jonkun...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin pidin välillä usean vuoden tauon, ja sen jälkeinen Brunetti upposi paremmin. Nyt kannattaisi ilmeisesti taas antaa näiden levätä.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.