tiistai 9. elokuuta 2022

Marisha Rasi-Koskinen: Auringon pimeä puoli

 

Auringon pimeä puoli sai vuoden 2019 lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon. Aihe on aikuistakin kiinnostava eli aikamatkustaminen madonreiän kautta. Minäkertoja Emilia siirtyy 16-vuotiaana vahingossa ajassa taaksepäin.

Olen miettinyt miksi en heti tajunnut mitä oli tapahtunut. Vei monta tuntia ymmärtää jotain mikä oli ilmiselvää. Ensin ajattelin että olin kuollut, sitten että olin unessa. Lopulta yritin uskoa, että olin mennyt sekaisin ja näin harhoja. Olin valmis uskomaan mitä tahansa muuta kuin sen mitä oli oikeasti tapahtunut.

Emilia elää tarkemmin määrittelemättömänä aikana lähitulevaisuudessa. Alkutilanteessa hän asuu isoisänsä kanssa pienessä kaupungissa nimeltä Voiton Kaivos. Voiton Kaivos on muusta maailmasta eristäytymään pyrkivä yhteisö, jossa Emilia ja isoisä asuvat ulkopuolisina. Isoisä ei ole suostunut lähtemään omasta talostaan kerrostalojen tieltä. Voiton Kaivos – viralliselta nimeltään Uuteen Aikaan Valittujen Voiton Kaivos – on kuin pieni valtio, jonka autoritaarisella Johtajalla on kaikki valta. Voiton Kaivos on syntynyt tavalla, joka tuntuu nykyisin pelottavalta. Vastaavia oireita liikkuu maailmalla.

Auringon pimeän puolen voi nähdä käsittelevän myös nuoren kasvamista kohti aikuisuutta sekä halua ymmärtää vanhempiaan. Emilia yrittää selvittää, mitä hänen vanhemmilleen on tapahtunut.

Kirjassa on esillä myös ilmastonmuutos, eli isoja aiheita on paljon. Pieni tiivistäminen olisi saattanut tehdä hyvää. Nyt tuntui, että tarina hajosi välillä. Siitä huolimatta Auringon pimeä puoli jaksoi kiinnostaa tällaista vanhempaakin lukijaa. Siinä oli joitakin mieleen jääviä ajatuksia, kuten tämä pari kertaa toistettu neliulotteiseen aika-avaruuteen liittyvä:

Ennustaminen on muistamista eteenpäin.

Kirjaan on jäänyt yksi lukuihin liittyvä lipsahdus. Tämänhetkisessä maailmankaikkeuden iäksi arvioidussa noin 13,7 miljardissa vuodessa numero seitsemän ei tarkoita seitsemääsataa tuhatta, vaan seitsemääsataa miljoonaa.


Marisha Rasi-Koskinen: Auringon pimeä puoli
WSOY 2019, 369 s.

***********

Helmet-haaste: kohta 13. Lasten- tai nuortenkirja, joka on julkaistu 2000-luvulla.

4 kommenttia:

 1. Tämän voisi kyllä lukea! Oletko lukenut REC:in? Se oli melkoinen lukumatka eri huoneineen ja kerroksineen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole lukenut REC:ia. Luin siitä aika ristiriitaisia arvioita, mutta on se ollut minulla harkinnnassa.

   Poista
 2. Tämä oli todella mainio nuortenkirja.

  VastaaPoista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.