torstai 18. elokuuta 2022

Anuk Arudpragasam: A Passage North

 

Anuk Arudpragasamin romaani A Passage North kertoo Sri Lankan sisällissodan seurauksista. Sen nykyajassa tapahtuu hyvin vähän. Krishan saa puhelun, jossa kerrotaan hänen isoäitinsä hoitajan Ranin kuolleen tapaturmaisesti. Krishan matkustaa pohjoisen tamilialueelle Ranin hautajaisiin. Tapahtumia on vähän, mutta Krishanin ajatuksissa tapahtuu sitäkin enemmän.

Krishanin perhe on alun perin kotoisin pohjoisesta, mutta hän ei ole koskaan asunut siellä. Perhe oli muuttanut Colomboon ennen Krishanin syntymää. Hän ei ollut osallistunut sisällissotaan millään tavalla. Sodan päättyessä 2009 hän oli Delhissä yliopistossa. Kun hän ja tyttöystävä Anjum erosivat, Krishan meni tamilialueelle osallistuakseen jälleenrakennukseen. Parin vuoden kuluttua hän siirtyi Colomboon töihin. Noista vuosista kirjassa ei kerrota oikeastaan mitään, vaan sen sijaan mietitään, miksi Krishan teki niin kuin teki.

He’d become obsessed, in the years since the end of the fighting, with the massacres that had taken place in the northeast, become more and more possessed by guilt having been spared, coming to long for the kind of life he might lead if he left the inert spaces of academia he’d become sequestered in and went to live and work in a place that actually meant something to him.

Tieto Ranin kuolemasta saa Krishanin miettimään isoäitinsä vanhenemista sekä isoäidin ja Ranin suhdetta. Ajatuksiin nousee myös hänen oma rakkaustarinansa feministin ja poliittisen aktivistin Anjumin kanssa. Junamatkalla pohjoiseen ja Ranin hautajaisissa ajatuksissa korostuu sisällissota, jonka vaikutukset näkyvät nimenomaan Ranissa. Rani oli asunut sodan aikana tamilialueella, hän oli menettänyt kaksi poikaansa, nuoremman heistä sodan toiseksi viimeisenä päivänä. Rani oli vahvasti traumatisoitunut.

Krishanin ajatuksia ja mielenliikkeitä seurataan hyvin yksityiskohtaisesti. Varsinkin Anjumiin rakastumisen vaiheista kerrotaan niin tarkasti, että se tuntuu välillä liioitellulta. Kirjailija korostaa Krishanin tunteita joillakin vanhoilla tarinoilla kuten kaipauksesta kertovalla sanskriitinkielisellä runoelmalla The Cloud Messenger, jonka tapahtumat Krishan käy läpi ajatuksissaan.

A Passage North on hyvin kaunis, jonkin verran alakuloinen kirja. Sri Lankan lähihistoria on väkivaltainen, ja nythän maa on taas alkanut esiintyä uutisissa viimeaikaisten poliittisten tapahtumien vuoksi.


Anuk Arudpragasam: A Passage North
Hogarth 2021, 290 s.

***********

Maailmanvalloitus: Sri Lanka.

2 kommenttia:

  1. Sri Lankasta ei kyllä pääse yleensä lukemaan. Kiinnostava maailmanvalloitus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sri Lanka oli minunkin kirjallisuuskartallani valkeaa aluetta ennen tätä kirjaa.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.